ARONIJU sa obronaka Suve planine kupci neće ni za 100 RSD

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  ARONIJU sa obronaka Suve planine kupci neće ni za 100 RSD

  Oko 800 kilograma najkvalitetnije aronije verovatno će ove godine propasti u zasadu Dobrinke i Svetolika Stankovića u Donjem Dušniku kraj Niša, jer je hladnjače u tom delu zemlje ne otkupljuju.

  Stankovići su agenciji Beta rekli da je rod izuzetan, na granama su pravi “crni biseri”, ali ostaće neubran jer nema kupaca.

  “Do pre dve godine aroniju je otkupljivala jedna hladnjača u leskovačkom kraju, a onda su i oni prestali tako da sada ne znamo šta ćemo sa njom. Ubrali smo oko 500 kilograma kako bi napravili hladno cedjeni sok, ostatak će verovatno sačekati zimu i propasti”, rekao je Svetolik Stanković.

  Cena za kilogram simboličnih 100 dinara

  On je kazao da kupcima nude da sami naberu aroniju po simboličnoj ceni od 100 dinara po kilogramu, a za one koji hoće da kupe ubranu aroniju cena je 250 dinara.

  “Prošle godine je došla jedna žena i nabrala četiri kilograma, a ove godine još niko nije došao. Vremena za berbu i dalje ima jer aronija kada sazri može da sačeka berbu punih mesec dana, mada, kako stvari stoje ostaće na granama”, izjavio je Stanković.

  Kako je rekao Stanković, da ima otkupa ceo rod aronije mogao bi da bude već za par dana u hladnjači jer u u selima ima berača koji dnevno uberu 60 do 80 kilograma.

  Dobrinka Stanković istakla je da je prava šteta što će rod propasti, jer se radi o voću poreklom iz Sibira koje je višestruko korisno za zdravlje ljudi.

  “Aronija je izmedju ostalog dobra za jačanje imuniteta i za bolju krvnu sliku. Lično sam se u to uverila jer od kada je koristim u ishrani nisam imala ni kijavicu, a pre toga sam imala problem sa imunitetom i bila često bolesna”, rekla je Stanković.

  Naredne godine će biti oko 4,5 tona aronije

  Ona je dodala da je sudbina njihovog zasada, inače prvog velikog u Srbiji u vreme kada se aronija pojavila u našoj zemlji, krajnje neizvesna.

  “Mi možemo da iskoristimo oko 500 kilograma roda za pravljenje soka koji prodajemo na malo poznanicima i rodjacima. Medjutim, pitanje je šta sa ostatkom kada nema otkupa”, rekla je Stanković.

  Ona je kazala da je rod njihovog zasada ove godine bio manji jer su u prethodne dve godine žbunove orezivali zbog podmladjivanja, a sledeće godine biće u punom rodu, što znači da će moći da se ubere oko 4,5 tona voća.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/Biljana Ljubisavljević

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE