Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Arsić: Ne povećavati plate i penzije kad privreda slabi

Plate i penzije ne bi trebalo povećavati u trenutku kada privredni rast slabi, odnosno Vlada Srbije bi trebalo da odustane od te ideje, smatra profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić.

“Ne bi trebalo razmišljati o povećanju. Niko kad počinje kriza ne povećava plate i penzije. Aktualna vlast je žestoko kritikovala kada je vlada 2008. povećala penzije uoči krize, a sad se najavljuju slične mere”, kazao je on na predstavljanju ekonomskog biltena “Kvartalni monitor” na Ekonomskom fakultetu.

Arsić je naveo da je privredna aktivnost u Srbiji na kraju prošle i početkom ove godine značajno usporila, dok je spoljnotrgovinski deficit porastao.

Prema njegovim rečima, usporavanje srpske privrede je posledica jednim delom značajnog pada proizvodnje uglja i struje u okviru Elektroprivrede Srbije (EPS), što se ponavlja drugi put u poslednje dve-tri godine i “posledica je lošeg upravljanja tim državnim preduzećem”.

Arsić je kazao da su drugi uzroci pada BDP delimično van kontrole vlade, poput prištinskih taksi, odnosno uvođenja kvota za čelik iz Srbije od strane EU. Na pad privrede, kako je dodao, uticao je i višegodišnji uzastopni pad proizvodnje u Fijatu.

U prva dva meseca u Kragujevcu je proizvedeno svega 7.000 automobila. “Ukoliko bi se nastavili takvi trendovi, ukupna proizvodnja u ovoj godini bi bila oko 45.000 automobila i pitanje je da li je takva proizvodnja isplativa”, kazao je on.

On je kazao da je prošlogodišnji rekordni rast BDP Srbije od 4,3 odsto, bio u proseku zemalja centralne i istočne Evrope, a dodao je da je loše što je bio zasnovan na jednokratnom faktoru, odnosno visokom rastu poljoprivredne proizvodnje od blizu 16 odsto, nakon izrazito sušne 2017. godine.

“Stimulativno za privredu bi bilo povećanje javnih investicija. Država bi trebala da ubrza javne investicije, ali i ulaganje u nauku i inovacije, kao i da odustane od uzimanja dividendi javnih preduzeća”, kazao je Arsić dodavši da bi možda trebalo razmotriti i dodatno smanjenje poreskog opterećenja rada.

Izvor: Beta

Foto: Medija Centar

What's your reaction?

Komentari

  • Dr Miggyy

    PENZIONERI, NE PIŠE VAM SE DOBRO! Gospodine Arsiću, dokle će penzioneri biti zamorčići, njihova penzija ne može da spasi državu, već mogu oni da propadnu od gladi, bede i žeđi. Osim penzionera, na koje svi dižu pa*tku, a tajkuni neka se bogate bez državne kontrole, političari neka kradu koliko hoće i mogu, neka se imovina države poklanja prijateljima SNS arhitekata spasa (poklanjanje: RTB Bor, PKB Beograd, obradivo zemljište, banje). Umesto revitalizacija bazne industrije, ΛV pusta pogone za automobilske kablove (više od dvadeset), tekstilne radionice, gde su plate 20.000 dinara i gde radnice nose pamperse. Velike pare se daju na amaterskoj gradnji autoputeva i puteva gde su troškovi gradnje otišli do nebesa, dok asfalt na autoputevima suzi i puca od žalosti što ne prolaze automobili. Zbog ovih nelogičnosti i blebetanja o napredovanju privrede i zaduživanje zemlje za više od 12 milijarde evra zadnjih šest godina, kriminal i lopovluk napreduju, a neka se unište penzioneri, koji su izgradili sve što vlast prodaje, krade i uništava. Ostaje da uništi graditelje-penzionere. Mnogim penzionerima penzija im je takva da prosjacima jedino mogu da udele - komplimente i da im se pridruže!

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE