Asocijacija malinara Srbije preti BLOKADOM hladnjača i ŠTRAJKOM GLAĐU; traže SMENU ministra trgovine

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Asocijacija malinara Srbije preti BLOKADOM hladnjača i ŠTRAJKOM GLAĐU; traže SMENU ministra trgovine

  Predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina Srbije Dobrivoje Radović rekao je da je to udruženje na sednici Upravnog odbora donelo odluku da mehanizacijom  blokira hladnjače i započne štrajk glađu ako Vlada Srbije u roku od tri dana ne smeni ministra trgovine Rasima Ljajića koga optužuje da nije „regulisao“ tržište pa je cena malina niska, oko 140 dinara za kilogram iako je ponuda mala.

  „Otkupljivači nas ucenjuju i nude nisku cenu iako je posle vremenskih neprilika koje su nas zadesile nekoliko puta ovog proleća ostalo četvrtina roda malina i kupina i ponuda je mala ali je kvalitet prvoklasan“, rekao je Radović za Betu.

  Dodao je da proizvođači malina traže proizvođačku cenu koju je utvrdila komisija, formirana uz pomoć Ministarstva poljoprivrede Srbije, od 173 dinara za kilogram bez troškova transporta.

  Radović je rekao da se malina uvozi i da se  u prodavnicama prodaje po astronomskim cenama, pakovanje od 125 grama za 136 dinara.

  Proizvođači prema njegovim rečima ponuđenom cenom od 140 dinara ne mogu da pokriju ni troškove branja.

  „Tražimo hitan razgovor sa premijerkom Anom Brnabić i predsednikom Aleksandrom Vučić ako misle da zadrže stanovništvo u Srbiji“, rekao je Radović.

  On je kazao da je poslednji trenutak da država reaguje jer se berba malina završava za nekoliko dana u ravničarskim krajevima a za desetak u brdski-planinskim područjima.

  „Ako nam država sada ne pomogne, ljudi će napustiti proizvodnju malina i kupina koje se takođe  prodaju u bescenje, po 30 i 40 dinara za kilogram i masovno će se seljavati“, rekao je Radović.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • meda

   Proizvođači malina ne razumeju ama ništa što se tiče same proizvodnje , a I prodaje. Vaša je volj da li želite sa tim poslom da se bavite ili ne. Ne morate tim ljudima koji imaju svoje hladnjače njima davati Vaš proizvod I za nisku cenu. Ne možete nikog ucenjivati da tražite cenu koju bi Vi želeli, morate da znate da svetsko tržiște određuje cene za izvoz ili možda neko želi I više da plati od cene na tržištu. Država Vam omogućava da to možete prodavati na domaćem I str s nom tržiștu ali morate I Vi da plaćate poreze prema državi. Od Vas zavisi proizvodnja, zaštita, navodnjavanje, zaștita od vremenskih nepogoda, država I tu daje subvencije... Ako Vam se ne sviđaju privatni hladničari, organizujte se Vas nekoliko pa tražite od države pomoć oko izgradnje hladnjače kao I drugi zadrugari. Kakve ima veze ministar za koju cenu će te proizvod dati privatniku, napravite u h ovore, pa posle prodaje koja je Vaša zarada. Ili sami preradite u neki drugi proizvod pa će te imati više, rad će se isplatiti.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE