Astma – Kontroliši, ne ignoriši!

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Astma – Kontroliši, ne ignoriši!

  Povodom Svetskog dana astme, Gradski zavod za plućne bolesti i tuberkulozu pokloniо је gradu Beogradu sadnice drveća koje će, zajedno sa JKP Gradsko Zelenilo, posaditi na Kalemegdanu sutra, u četvrtak, 26. aprila u 10 časova. Osim toga, lekari specijalisti Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu vršiće od 10 do 12 časova besplatne preglede spirometrijom i edukaciju svih zainteresovanih građana.

  Spirometrija je najznačajniji test za ispitivanje disajne funkcije. Predstavlja osnovni test na osnovu kojeg se pacijent upućuje na dalja ispitivanja radi utvrđivanja postojanja respiratornih bolesti, poput astme.

  Trenutno u svetu oko 300 miliona ljudi boluje od astme, a prema prognozama do 2025. godine taj broj bi mogao da se poveća na 400 miliona ljudi. Procenjuje se da u Srbiji u ovom trenutku do 8 odsto stanovništva starijeg od 18 godina boluje od astme. Astma može da se drži pod kontrolom i ne mora da utiče na kvalitet života.

  U Srbiji se broj obolelih od astme u protekloj deceniji udvostručio, a jedan od uzroka oboljevanja je i zagađen vazduh. Pojačano zagađenje vazduha izaziva pogoršanje brojnih bolesti, a posebno ugrožava astmatičare. Procenjuje se da je u proseku 500.000 napada astme godišnje prouzrokovano upravo zagađenjem vazduha. Stoga očuvanje zelenila, koje je u gradovima kao što je Beograd glavno sredstvo za prečišćavanje vazduha, mora biti prioritet svakog društva.

  Datum/vreme: 26. april 2018. godine, 10 – 12 časova

  Mesto: Kalemegdan, Gradsko polje (površina levo iza portirske kuće kod ulaza u paviljon Cvijeta Zuzorić)

  Učesnici:

  • Dr Ljiljana Timotijević, direktorka Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu, Beograd
  • Lekari specijalisti Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu, Beograd

  Teme:

  • Spirometrijski pregled pluća
  • Saveti lekara

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE