Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Austrijski trgovci se “okomili” na Amazon

Austrijska agencija za zaštitu konkurencije pokrenula je postupak protiv Amazona, kako bi utvrdila da li američki onlajn gigant zloupotrebljava dominantan položaj na tržištu da bi osigurao prednost u odnosu na domaće trgovce.

U antimonopolskoj agenciji navode da su istragu pokrenuli posle pritužbi koje su u decembru stigle na račun Amazona o navodnim “nepoštenim trgovačkim praksama kojima se ovaj trgovac služi”.

Sumnja se, naime, da Amazon “diskriminiše druge trgovce i favorizuje svoje proizvode”, navedeno je u saopštenju agencije.

Austrijski trgovci se, između ostalog, žale da američka kompanija naglo i bez jasnog razloga ukida račune prodavaca, a takođe ih prisiljava da objavljuju cene i da na računima prodavaca ističu netačne podatke o isporuci.

Zameraju konkurentu i to što je u ugovore uveo klauzulu o sudskoj nadležnosti, što im otežava da preduzmu pravne mere protiv Amazona.

Digitalni svet nije pravni vakuum. Kompanije koje posluju globalno moraju da se pridržavaju odgovarajućih austrijskih zakona i propisa, izjavio je predstavnik Antimopolske agencije Teodor Taner i dodao da se istraga protiv Amazona sprovodi u saradnji sa nemačkim regulatorom koji je u novembru prošle godine pokrenuo sličan postupak protiv onlajn trgovca.

Izvor: Politika

Foto: Beta/AP

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE