Auto-gigant neće otpustiti 10.000, već 15.000 radnika

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Auto-gigant neće otpustiti 10.000, već 15.000 radnika

  Nemački proizvođač luksuznih automobila Dajmler, prema najnovijim najavama, planira da otpusti više od 15 hiljada radnika, objavio je to lokalni dnevni list Handelsblat.

  To je deo mera kojima Dajmler do 2022. godine planira da uštedi oko 1,4 milijarde evra.

  Naime, ovo nije prvi put da je ovaj automobilski div u javnost izišao s ovakvom informacijom.

  Kako navodi Yahoo Finance, u decembru prošle godine najavio je da će zbog nužnih ušteda doći do smanjenja broja radnika u administraciji i upravi.

  Mesec dana kasnije, iz kompanije su se oglasili s novim planom, objavivši da će bez posla ostati gotovo 10 hiljada radnika širom sveta, dok će ulaganja biti ograničena na duži rok i drastično smanjena kako bi se ublažio negativan uticaj postroženih propisa o emisiji štetnih gasova.

  Izvršni direktor Ola Kalenijus, tom prilikom je istakao kako s novom jasnom strategijom kompaniju žele da pripreme za temeljne promene.

  “Teret troškova koje donosi ostvarivanje zacrtanog novia štetnih izduvnih gasova zahteva opsežne mere kako bi se poboljšala efikasnost u svim delovima naše kompanije. Nadalje, uključuje i racionalizaciju naših procesa i struktura”, rekao je Kalenijus.

  Ipak, čini se da ni te mere nisu bile dovoljne, pa tako po treći put menjaju plan i najavljuju dodatnih pet hiljada otkaza.

  Inače, do naglih promena u ovom nemačkom divu, koji je ujedno i vlasnik luksuznog Mercedes – Benza, koji zapošljava oko 300.000 ljudi u čak 17 zemalja, došlo je zbog kaskanja za konkurencijom, pogotovo u segmentu proizvodnje električnih automobila, ali i sporog prilagođavanja na nove trendove.

  Kompanija će nastojati da smanji broj radnika nudeći im otpremnine, prevremene. odnosno delimične penzije.

  U Daimleru nisu želeli da komentarišu ove navode.

  Izvor: Politika, Agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE