Autorski tekst ministra privrede za magazin BIZLife: 2018. će biti godina razvoja i napretka

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Autorski tekst ministra privrede za magazin BIZLife: 2018. će biti godina razvoja i napretka

  Autorski tekst ministra privrede Gorana Kneževića za magazin BIZLife

  U resoru Ministarstva privrede, na čijem sam čelu, u 2017. godini napravljeni su brojni pomaci. Kada se u decembru podvuče crta, godina koju ostavljamo iza nas može da se okarakteriše kao veoma uspešna. Kada sam, sredinom 2016. godine preuzeo resor, izdvojili smo pet prioriteta po kojima ćemo delovati. Nijednu oblast tokom godine nismo zapostavili, pa tako nisu izostali ni rezultati u svakoj od njih ponaosob.

  Prvo, bilo nam je važno da učinimo sve kako bi dalje unapredili privredni ambijent, a drugo, angažovali smo se na više koloseka kako bi osigurali veći priliv investicija. Treće, opredelili smo se za stalnu i kontinuiranu podršku sektoru malih i srednjih preduzeća, pa smo projekat „Godina preduzetništva“ nastavili kroz dugoročniji paket podrške i započeli projekat „Decenija preduzetništva“. Četvrto i peto – posvetili smo se uvođenju reda u javnim preduzećima i rešavanju statusa preduzeća iz privatizacionog portfelja.

  Bolji privredni ambijent

  Napredak kada je reč o poslovnoj klimi prepoznao je, recimo, ugledni Fajnenšel tajms, koji je istakao Srbiju kao lidera po indeksu performansi grinfild direktnih stranih investicija. Prepoznaju ga i svetske institucije poput MMF-a i Svetske banke. Srbija je dobila priznanje Svetske banke za najbolju zemlju u Jugoistočnoj Evropi po kriterijumu sprovedenih reformi na osnovu kojih je postala privlačnija stranim investitorima. Na prestižnoj Duing biznis listi koja rangira 190 zemalja po lakoći poslovanja napredovali smo čak 48 mesta u poslednje tri godine i sada smo na 43. poziciji, što je najbolji plasman Srbije od kada lista postoji. Uveren sam da će mere koje smo sproveli u 2017. plasirati našu zemlju još više na toj listi, a cilj je da, stalnim radom na popravljanju biznis klime, uđemo u klub prvih 30 zemalja.

  Privlačenje investicija

  Srbija danas ubira plodove reformskih poteza koje su sprovele vlade od 2013. godine, a čiji je pokretač sada već predsednik Republike Aleksandar Vučić. Kroz reforme, ali i neophodnu političku stabilnost, imali smo dobre preduslove u 2017. Skoncentrisali smo se na podsticanje investitora, uz jednak tretman domaćih i stranih. Samo u 2017. godini, zaključili smo novih 19 ugovora čija je vrednost oko 155,5 miliona evra, a plan je da se kroz te projekte otvori oko 7.500 radnih mesta. Od početka primene Zakona o ulaganjima, do kraja 2017. imaćemo 49 ugovora, vrednih oko 540 miliona evra, sa planom sa zapošljavanje 29.500 ljudi.

  Konkretan rezultat vidljiv je i kroz činjenicu da će Srbija ove godine po prilivu stranih investicija premašiti 2 milijarde evra, i što se, u tom smislu, nametnula kao lider među zemljama Zapadnog Balkana.

  Podrška malim i srednjim preduzećima

  Potencijal sektora malih i srednjih preduzeća je veliki, i mi smo to prepoznali. „Decenija preduzetništva“ je projekat koji je iniciralo Ministarstvo privrede, kao produžetak „Godine preduzetništva“. Predstavlja skup različitih programa kroz koje je omogućena podrška u vidu grantova, povoljnih kredita, ali i kroz obuke, mentoring… Samo u ovoj godini, kroz projekat „Decenija preduzetništva“, odvojeno je 18,2 milijarde dinara,  od čega je 7,6 milijardi nepovratnog novca. Primera radi, od početka godine, zaključno sa decembrom, podržali smo kroz investicione i razvojne projekte 167 firmi iz sektora MSP, dok je u razmatranju još oko 120 zahteva. Podržali smo gotovo 400 preduzetnika, za nabavku nove opreme vredne 2,8 milijardi dinara. Mislili smo i na početnike u biznisu, pa smo kroz specijalizovan program podržali njih 246, kroz kombinaciju bespovratnih sredstava i povoljnih kredita Fonda za razvoj.

  Javna preduzeća – iz minusa u plus

  Javna preduzeća čiji je osnivač država, njih 37, u prvoj polovini 2017. ostvarila su neto dobitak od 16,3 milijarde dinara. Takav rezultat nije slučajan, već je to posledica pozitivnih efekata smernica koje su ta preduzeća dobila nakon što su u 2014. ostvarila neto gubitak od oko 65 milijardi dinara. Napravili smo 19 tačaka, smernica kako da preduzeća formiraju poslovnu politiku, planove rada i finansijske planove. Zato ćemo za 2018. spisak smernica proširiti. Zajedno sa stručnjacima Svetske banke radimo na uvođenju korporativnog upravljanja. Napravili smo i nacrt modela sertifikacije za članove upravljačkih organa. Nedavno smo održali prvi sastanak te Radne grupe i radimo na sertifikaciji, odnosno dodatnoj edukaciji onih koji sede u upravljačkim strukturama preduzeća. Smatram da će to doprineti poboljšanju efikasnosti i profitabilnost javnih preduzeća.

  U privatizacionom portfelju do kraja 2017. ostaće još 120 preduzeća

  U januaru 2017. u privatizacionom portfelju Ministarstva privrede bilo je ukupno 168 preduzeća, a do kraja godine ostaće još oko 120, i da se od privatizacije u ovoj godini u budžet slije 27,8 miliona evra. Trenutno su otvoreni javni pozivi za prodaju četiri firme, a plan je da do kraja godine objavimo još pet javnih poziva.

  Nema sumnje da ćemo 2017. godinu pamtiti po prodaji “Galenike” za 16 miliona evra, čiji se kupac, obavezao i da izmiri dug prema bankama za 25 miliona evra i uloži 5,52 miliona evra u kompaniju. To sve pokazuje da Vlada privatizaciju veoma ozbiljno shvata.

   Zadatak za 2018.

  Tim koji vodim u Ministarstvu privrede nastaviće da radi i u narednoj godini na ovih pet prioritetnih tačaka. U narednom periodu očekujem izmene Zakona o stečaju, zatim i još tri zakona – o privrednim društvima, AOFI i tehničkim zahtevima za proizvode i ocenjivanje usaglašenosti, čime ćemo dodatno unaprediti procedure i poslovanje učiniti bržim i jeftinijim. To će Srbiju plasirati još bolje na Duing biznis listi, koja je neka vrsta lične karte zemlje, i prva stvar koju investitori gledaju kad se odluče za ulaganje.

  Uveren sam da će 2018. biti za nas godina razvoja i napretka. Planirani budžet Ministarstva privrede za narednu godinu iznosi 20,2 milijarde dinara, od čega je za podršku privredi namenjeno 17,98 milijardi. Podršku nastavljamo u tri smera: ka velikim investicijama, razvoju preduzetništva i unapređenju poslovne infrastrukture. Nismo zaboravili ni lokalne samouprave za koje smo, za infrastrukturne projekte i razvoj, odvojili 1,88 milijardi dinara. Sve to je ozbiljan preduslov da i narednu godinu završimo sa još boljim rezultatom. Idemo napred.

  Izvor: BIZLife magazin

  Foto: Ministarstvo privrede

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE