Batut podigao STEPEN RIZIKA od koronavirusa na umeren - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Batut podigao STEPEN RIZIKA od koronavirusa na umeren

  Raste rizik od importovanja infekcije uzrokovane koronavirusom u Srbiji i može se oceniti kao umeren, saopštio je Institut za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”.

  Dodaju da se od 24. februara primenjuju korigovani algoritmi za postupanje shodno razvoju epidemiološke situacije u svetu, posebno u Italiji, kao i na osnovu do sada stečenih saznanja o karakteristikama infekcije i uzročnika.

  Iz Instituta navode da se u Srbiji sprovode mere u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti koje uključuju distribuciju zdravstvenih upozorenja putnicima koji dolaze iz područja intenzivne transmisije virusa i, prema indikacijama, zdravstveni nadzor i izolaciju obolelih i zdravstveni nadzor nad kontaktima ili karantin za zdrave kontakte prema definisanim indikacijama”, navodi se u saopštenju.

  Osobe koje su boravile u područjima intenzivne transmisije virusa pozivaju da se po povratku u Srbiju pridržavaju određenih preporuka i da se, ukoliko imaju simptome respiratornog oboljenja sa povišenom telesnom temperaturom, jave na broj 064 8945 235.

  “U narednih 14 dana potrebno je smanjiti kontakte sa drugim osobama u domaćinstvu, na radnom mestu ili na javnim mestima, ako se pojave simptomi infekcije organa za disanje (povišena temperatura, kijavica, kašalj, curenje iz nosa, otežano disanje ili drugo, odmah staviti masku preko usta i nosa, pojačati higijenu ruku, izbegavati kontakte sa drugim osobama, koristiti maramicu prilikom kijanja ili kašljanja i pozvati telefonom epidemiologa Instituta ili Zavoda za javno zdravlje nadležnog za područje boravka”, navodi se na sajtu Batuta.

  Građanima Republike Srbije savetuje se da odlože planirana putovanja u sva područja u kojima se registruje intenzivna transmisija virusa SARS-KoV-2 zbog mogućeg rizika od zaražavanja novim koronavirusom.

  Područjima intenzivne transmisije smatraju se: NR Kina (naročito grad Vuhan u provinciji Hubej), Republika Koreja (Južna Koreja), Singapur, Japan, Iran i Italija (posebno severna Italija). Takođe, područjem intenzivne transmisije virusa se smatra i kruzer “Dajmond princes”, koji je ukotvljen u japanskoj luci u Jokohami.

  Direktor SZO u Beogradu: Srbija spremna

  Direktor Svetske zdravstvene organizacije za Evropu Hans Kluge kaže da je Srbija spremna da se suoči sa eventualnim širenjem koronavirusa, saopšteno je iz Vlade Srbije.

  Kluge je u razgovoru sa srpskim zvaničnicima u Beogradu poručio da je saradnja sa srpskim Ministarstvom zdravlja odlična. U razgovorima je konstatovano da treba raditi na preventivnim merama u slučaju da se koronavirus proširi, ali da mora da se radi i na suzbijanju širenja lažnih vesti koje uzrokuju porast straha medju stanovništvom.

  U svetu je, do 23. februara 2020. prijavljeno ukupno 78.833 obolelih od infekcije izazvane novim koronavirusom, uključujući 2.463 smrtna ishoda.

  U Srbiji bez virusa, u BiH sumnje, u Hrvatskoj jedan potvrđen

  Kako saznaje RTS, dva pacijenta smeštena su na Infektivno odeljenje bolnice u Šapcu zbog sumnje na koronavirus. Jedan pacijent je boravio u Tajlandu, a drugi se vratio iz Milana sa simptomima sličnim gripu, ali ni kod jednog nije potvrđeno prisustvo virusa.

  Zamenica direktora Batuta Darija Kisić Tepavčević rekla je za RTS da nijedna osoba u Srbiji nema koronavirus. U toku današnjeg dana kod šest osoba se sumnjalo na potencijalno prisustvo koronavirusa i kod njih je utvrđeno da nemaju taj virus, kaže Kisić Tepavčević.

  U Hrvatskoj je zabeležen prvi slučaj zaraze koronavirusom, a reč je o mlađem čoveku i on se nalazi u Klinici za infektivne bolesti “Fran Mihaljević” u Zagrebu.

  U Bosni i Heregovini, zbog sumnje na korona virus tri kineska državljana smeštena su na jednoj od klinika Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

  U Sloveniji su na novi virus testirane 44 osobe i svi rezultati su negativni, objavilo je na Twitteru slovenačko ministarstvo zdravstva.

  https://www.bizlife.rs/aktuelno/vesti-dana/obezbedjene-bolnice-i-kasarne-zarazeno-dvoje-srpskih-drzavljana/

   

  Izvor: RTS, Beta, Index

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE