BBC "vidi" Beograd kao jedan od pet NAJKREATIVNIJIH gradova

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  BBC “vidi” Beograd kao jedan od pet NAJKREATIVNIJIH gradova

  Gradovi u kojima ćete pronaći najviše umetnosti i kreativnosti uglavnom nisu oni za koje ste uvereni da to jesu, piše BBC, navodeći u svom odeljku o kulturi da su Meksiko, Šarža, Beograd, Dakar i Bangkok bogati ljudima koji stvaraju predivne stvari.

  Postoji pretpostavka da je tajna velike kreativnosti u individualnoj genijalnosti. Međutim, u stvarnosti, veliki kreativni pomaci su socijalni procesi koji se najčešće ubrzaju kada se različiti ljudi nađu na istom mestu, piše BBC.

  Istorijski gledano, gradovi su predodređeni za nastanak značajnih umetničkih dela od drevne Atine i renesansne Firence do Njujorka i Londona.

  Stvari se menjaju, navodi britanski servis i na listu najkreativnijih gradova u ovom momentu na planeti, rame uz rame sa Meksikom, Bangkokom, Šaržom (grad u istoimenom emiratu, jednom od sedam u Ujedinjenim Arapskim Emiratima) i Dakarom, stavlja Beograd.

  “Posle mnogo vremena van međunarodnih tokova, Beograd je ponovo čvorište evropske savremene umetnosti. Srbija je u procesu pridruženja Evropskoj uniji, a njen glavni grad doživljava procvat. Kao da ga pokreće energija mladih, grad postaje jedna od najtraženijih svetskih destinacija kada je u pitanju noćni život. To je tako zahvaljujući umetničkoj sceni koja se proteže od romskog tradicionalnog pečata do novotalasnog srpskog hip-hopa”, navodi u tekstu autorka Libi Benks.

  Možda zbog višedecenijske izolacije tokom i nakon ratova na Balkanu devedesetih godina, lokalne umetničke škole ostale su orijentisane na kombinaciju zanata i umetnosti, što daje značajan kvalitet radu.

  Autorka ističe salon “Shamliza” koji nudi predmete i nameštaj srpskih dizajnera i “Supermarket” kao konceptualnu radnju u kojoj su pomešani moda, dizajn, umetnost i slovenska gastronomija.

  Oktobarski salon 2018. godine privukao je pažnju međunarodne umetničke zajednice ugostivši Joko Ono i uvrstivši u ponudu radove Anselma Kifera, Takašija Murakamija i Olafura Elijasona uz dela srpskih umetnika poput Nine Ivanović, Aleksandre Domanović, Ivana Grubanova i Maje Đorđević, navodi se u tekstu BBC.

  Nedavno obnovljeni Muzej savremene umetnosti u Beogradu, gde umetnica performansa srpska superzvezda Marina Abramović treba da ima retrospektivu kasnije ove godine, prikazuje veliki broj dela nastalih u jugoslovenska vremena, a galerije u Beogradu se sve više fokusiraju na novu umetnost.

  Galerije kao što su Drina i Laufer-Eugster, preporučuju se kao odredišta za “upijanje” trepereće kreativne scene Beograda.

  Izvor: RTS, BIZLife

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE