Beč će "prodisati" zahvaljujući teretnim e-biciklima - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Beč će “prodisati” zahvaljujući teretnim e-biciklima

  Grad Beč od 1. februara 2020. preduzećima subvencioniše kupovinu električnih teretnih bicikala i električnih teretnih trokolica.

  U tu je svrhu iz bečkog fonda za zelenu električnu energiju osigurano ukupno 800.000 evra.

  Za bicikl korisne nosivosti između 40 i 100 kg pokriva se do 50 odsto troškova u maksimalnom iznosu od 2.000 evra, a za onaj korisne nosivosti preko 100 kg do 30 odsto troškova u maksimalnom iznosu od 4.000 evra.

  Dodatnih 500 evra dobijaju prve tri potvrđene prijave u pojedinom gradskom okrugu, kao i prijavljena preduzeća s dokazom o prodaji ili reciklaži vozila s motorom s unutrašnjim sagorevanjem.

  U gradskom prostoru, naime, postoji puno potencijala za održivi prevoz za sopstvene potrebe. Kratke i srednje duge rute mogu se efikasnije i na ekološki prihvatljiviji način preći električnim teretnim biciklima.

  “Sa svakim subvencionisanim teretnim biciklom može se uštedeti oko 0,67 tona ugljen-dioksida godišnje. Kako se za subvenciju dosad prijavilo oko 160 preduzeća, time bi se u sledećih deset godina moglo potencijalno uštedeti 1.070 tona CO2, objašnjava bečka dogradonačelnica Birgit Hebein.

  Rezultati ove bečke inicijative već su vidljivi. Naime, oko 90 odsto preduzeća koja su zatražila subvenciju prethodno uopšte nije koristilo teretne bicikle.

  Prema ispitivanju firme Bečkog holdinga “Urban Innovation Vienna”, gotovo tri četvrtine dosad prijavljenih preduzeća ima manje od deset zaposlenih.

  Oko 80 odsto dolazi iz sektora trgovine, gastronomije, kinematografije i fotografije, umetnosti i kulture, te građevinarstva. Osim toga, subvenciju su posebno dobro prihvatila mikropreduzeća, odnosno firme s jednim zaposlenim koje su naročito pogođene posledicama pandemije koronavirusa i ekonomske krize.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE