BEOGRAD dobija potpuno novo naselje - NOVA OVČA na 120 ha

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  BEOGRAD dobija potpuno novo naselje – NOVA OVČA na 120 ha

  Prostiraće se na 119 hektara, u njemu će živeti oko 15.000 stanovnika, a raditi 2.186 ljudi, imaće 5.059 stanova… Ako ste pomislili da je reč o “Beogradu na vodi”, grešite.

  Površina koju će zauzimati novi grad na levoj obali Dunava planiran južno od naselja Ovča i zapadno od Severne tangente odgovara veličini zemljišta na kojem se podiže stambeno-poslovni kompleks na desnoj obali Save. U novoj Ovči nisu planirani oblakoderi već zgrade koje ne bi trebalo da prelaze četiri sprata.

  To je iznenađenje budući da u tom delu Beograda nema kulturnih i istorijskih objekata koje bi visoka zdanja mogla da zaklone ili da svojim gabaritima i arhitekturom postanu kandidati za nove simbole prestonice. Na 119 hektara u ravnici biće dozvoljeno zidati oko 704.000 kvadratnih metara.

  Najveću transformaciju u nacrtu plana detaljne regulacije za novo palilulsko naselje koji je na javnom uvidu do 14. februara imaće površine namenjene za stambene objekte i one će, umesto dosadašnjih 13, zauzimati 55 hektara. Pravilima građenja u zoni porodičnog stanovanja trebalo bi uvesti red u neplanski podignute kuće.

  Predviđeno je da u prizemljima objekata budu komercijalni sadržaji – prodavnice, kancelarije, uslužne delatnosti koje ne ugrožavaju životnu sredinu i ne stvaraju buku.

  Na četiri lokacije biće predškolske ustanove za smeštaj 1.100 dece, planirane su dve osnovne škole za ukupno 1.560 đaka i srednja škola za 720 učenika. U novoj Ovči predviđen je dom zdravlja, dom za stara lica sa dnevnim centrom za boravak i druženje starih.

  Osim objekata namenjenih za kulturne sadržaje, u budućem naselju biće i sportsko-rekreativni kompleks, brojni parkovi i trgovi. Novo groblje zauzeće oko šest hektara i u tom kompleksu biće dozvoljeno zidati crkvu, kapelu, cvećare…

  Planirane su i jednosmerne biciklističke staze duž ulica Put za Ovču i Lole Ribara, a one će se naći i u ulicama Stanka Paunovića, Nova 9, Nova 16 i Lička 1.

  Da li na ova rešenja iz nacrta plana koji potpisuju stručnjaci Urbanističkog zavoda Beograda ima primedaba građana i šta im je najviše zasmetalo biće poznato 12. marta kada je u zgradi Gradske uprave u Ulici kraljice Marije 1 zakazana javna sednica gradske Komisije za planove.

  Izvor: Politika

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE