Beograd skroman po kvalitetu života, Beč dominira - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Beograd skroman po kvalitetu života, Beč dominira

U konkurenciji 231. svetskog grada, Beč je i ove godine, deveti put zaredom, proglašen najboljim gradom na svetu kada je reč o kvalitetu života, dok je Beograd, uprkos poboljšanju, na skromnom 139. mestu, pokazuju rezultati studije Grupe Merser.

Globalna konsultantska kompanija Merser već 20 godina sprovodi svoje godišnje istraživanje kako bi pomogla kompanijama i organizacijama da procene plate za svoje radnike u inostranstvu.

U istraživanju se uspoređuje četrdesetak raznih činilaca poput političke stabilnosti, infrastrukture, zdravstvene zaštite, obrazovanja, stepena kriminala, rekreacije, kulture, brige o životnoj sredini, ličnih sloboda…na način da se zbrajaju bodovi u svim kategorijama – političkoj, socijalnoj i privrednoj.

Među prvih dvadeset gradova malo je promena u odnosu na prošlogodišnju lestvicu.

Drugo mesto je pripalo švajcarskom Cirihu, a treće Oklandu na Novom Zelandu. Slede Minhen, Vankuver, Dizeldorg, Frankfurt, Ženeva, Kopenhagen, Bazel, Sidnej, Amsterdam, Berlin, Bern, Velington, Melburn, Toronto, Luksembourg, Otava i Hamburg.

Najbolje rangirani grad Velike Britanije je London koji je zauzeo 41. mesto, što znači da je pao za mesto u odnosu na prošlu godinu zbog velikog saobraćajnog i industrijskog zagađenja. Slična je sudbina zadesila i Pariz koji je ove godine pao sa 38. na 39. mesto.

Mnogo bolje nego prošle godine stoje glavni gradovi zemalja istočne Evrope: Beograd je 139. s poboljšanjem ukupnog skora od 18,3 odsto, Zagreb je 98. sa poboljšanjem od 15 odsto, Sarajevo 159. s poboljšanjem od 21,5 odsto. Ljubljana je zauzela 75. mesto.

“Glavni činioci za bolje rangiranje istočnoevropskih gradova su poboljšanje zdravstvenih usluga, lična sigurnost, poboljšanja u prevozu, u rekreativnim sadržajima i u pratećoj gradskoj infrastrukturi, kao i opšte poboljšanje životnog standarda”, rekla je viša partnerka i predsednica Merserovog odeljenja EuroPac regije, Martin Ferland.

Na začelju liste su, kao i prethodne godine, Bagdad, Bangui, Sana, Port-o-Prens, Kartum, N’Džamena, Damask, Brazavile i Kinšasa.

Izvor: N1

Foto: Pixabay

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE