Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Beograd uvodi “ljubičastu zonu” za parkiranje

Beograd, koji uprkos zonama u centru i dalje kuburi sa manjkom parkinga, uskoro će dobiti još jednu, “Ljubičastu zonu”, gde će biti moguće parkiranje samo na pola sata.

To je najavio zamenik gradonačelnika Goran Vesić na otvaranju 16. Regionalne konferencije o parkiranju “PARkon 2018”, ističući da u Beogradu ima oko 22.000 parking mesta zoniranih na ulici i oko 10.000 mesta u garažama.

Za Beograd to nije dovoljno, jer se na godišnjem nivou registruje blizu 50.000 novih automobila, što je porast za 6–7 odsto. U planu je da do juna 2019. bude 3.000 novih parking mesta na ulici, a u naredne četiri godine 10.000, rekao je Vesić.

On je najavio za korisnike zonskog parkiranja uvođenje dodatnog sata. U najstrožem centru grada biće uvedena “Ljubičasta zona”, gde će biti moguće parkiranje samo na pola sata, dok će u svim drugim zonama biti omogućeno da doplate po većoj ceni taj dodatni sat, precizirao je Vesić.

Za sledeću godinu najavljuje početak izgradnje podzemne garaže na Studentskom trgu i duž cele Ulice kneza Miloša koja će obezbediti 1.500 dodatnih parking mesta. Kako je naglasio, taj vid garaža ispod velikih ulica u jednom nivou biće primenjivan i u budućnosti, po uzoru na Barselonu i Madrid.

Kada je reč o parking senzorima, Vesić je dodao da ih u Beogradu ima 1.500 i najavio postavku dodatnih 3.000 senzora tokom 2019. godine. Tada ćemo biti grad sa najviše parking senzora u Evropi, a cilj je da do 2021. godine kompletan centar bude pokriven senzorima za parkiranje, zaključio je Vesić.

Vesić je podsetio da je uvedena nova usluga Parking servisa – parking pass, koja omogućava korišćenje javnih garaža sa jednom kartom na jedan dan, tri ili sedam dana. Takođe je najavio uvođenje aplikacije za onlajn plaćanje putem telefona, čime će se ubrzati izlaženje iz garaža. On je istakao da će JKP Parking servis ostati gradsko preduzeće.

Izvor: BIZLife, Beoinfo

Foto: BIZLife

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE