Berze od Azije do Evrope u SLOBODNOM PADU, ne pomažu mere centralnih banaka - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

  Berze od Azije do Evrope u SLOBODNOM PADU, ne pomažu mere centralnih banaka

  Berze u Evropi i Aziji beleže danas pad uprkos naporima centralnih banaka da ublaže ekonomske posledice širenja novog korona virusa.

  Eksplozija broja zaraženih u svetu posebno u Evropi je izvršila tektonski potres na finansijskim tržištima koja strahuju od svetske recesije.

  Posle istorijskih gubitaka prošle nedelje australijska berza je otvorila trgovanje ove nedelje do sad neviđenim padom od 9,7 odsto. Berza u Hongkongu je završila dan sa padom od preko četiri odsto, Šangajska je bila u minus 3,4 odsto, Šenznen 4,38 odsto, Tokio 2,46 odsto.

  Evropske berze su sve strmoglavile danas sa gubicima od preko pet odsto na otvaranju današnjeg trgovanja.

  “Tržišta vide da je recesija takoreći zagarantovana. Vlasti pomažu ubacujući novac ali je ne mogu zaustaviti”, napisao je Džesper Loler, analitičar za London Kapital Grpu.

  Američka centralna banka (Fed) juče je spustila svoju referentnu kamatnu stopu na između nula i 0,25 procenata, i objavila novčanu injekciju od 700 milijardi dolara. Fed je poslednji put spustio svoju kamatnu stopu tako nisko u decembru 2008. godine u jeku finansijske krize.

  Paralelno sa tim su američki Fed, Evropska centralna banka, Japanska centralna banka, Velika Britanija, Kanada i Švajcarska ublažili mere za tržište deviza, da bi moglo da se osigura dovoljno snabdevanje tržišta u dolarima.

  Te mere predviđene da ohrabre tržišta nisu imale očekivani efekat.

  Analitičari očekuju da će se i američka berza danas otvoriti sa znatnim padom, ako je verovati pokazateljima terminske kupovine, koja često ukazuje na to kakvo će biti raspoloženje na početku zvaničnog dnevnog trgovanja.

  Finansijska tržišta strahuju da će se nedostatak likvidnosti izazvati finansijsku krizu.

  Na pad finansijskih tržišta dodaju se nepovoljni ekonomski pokazatelji. Oni su znatno gori nego što je predviđeno u Kini, drugoj svetskoj privredi gde je industrijska proizvodnja prvi put pala za gotovo 30 godina, a maloprodaja se takodje srušila.

  “Pad ekonomske aktivnosti u Kini mogao bi da dovede do poremećaja u snabdevanju kompanija u Evropi i u SAD i da dovede brojne kompanije do bankrota”, upozorio je Vensan Boj, analitičar tržišta kompanije IG Frans.

  “Možemo očekivati isti tip rezultata u drugim svetskim ekonomskim zonama za mesec mart i dalje”, rekao je on.

  Kineska centralna banka danas je smanjila stopu obavezne rezerve za banke, i ubacila 70,6 milijardi evra za podršku ekonomije ali to nije dovoljno pošto korona virus nastavlja da se širi u svetu i potražnja za potrošačkom robom pada, navodi firma Guangdžu Vanglong Sekjuritis.

  Od bolesti covid-19 umrlo je više od 6.000 ljudi u svetu, od toga više od 2.000 u Evropi, prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE