Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Bez kontrole preko 90 odsto hrane iz uvoza

Tek šest odsto hrane koja je u aprilu ove godine uvezena u Srbiju prošlo je laboratorijsku kontrolu po nalogu Fitosanitarne inspekcije Ministarstva poljoprivrede.

U Informatoru o radu Uprave za zaštitu bilja, u okviru koje radi Fitosanitarna inspekcija, navodi se da je tokom aprila obrađeno 3.709 zahteva za uvoz i izvoz hrane. Od toga je na laboratorijsko ispitivanje poslato tek 243 uzorka, od kojih je u sedam slučajeva zabranjen uvoz, piše Blic.

To funkcioniše tako što se uvoznik obrati Ministarstvu poljoprivrede sa zahtevom da mu se odobri uvoz robe, u ovom slučaju hrane. Odobrenje daje Fitosanitarna inspekcija nakon što uzme uzorak proizvoda i dostavi laboratoriji.

Ako je sve u skladu s propisima i standardima, uvoznik dobija uverenje o ispravnosti. Problem je to što je kontrolisano samo nešto više od šest odsto proizvoda. To znači da je ostatak ušao u zemlju bez ikakve kontrole, a to je skandalozno, tvrdi izvor Blica iz inspekcije.

Kako kaže, ranije se uzorkovalo u proseku oko 90 odsto proizvoda koji se uvezu, a danas je to ispod svakog minimuma. Podaci od početka godine idu u prilog toj tvrdnji jer se vidi da se broj kontrola iz meseca u mesec smanjuje. U januaru je bilo oko 28, a u aprilu oko šest odsto ukupno obrađenih zahteva za uvoz.

Sa druge strane, u Ministarstvu poljoprivrede tvrde da nema razloga za brigu, da sva hrana koja se uvozi podleže fitosanitarnom pregledu, pa i ona koja nije poslata na laboratorijsku analizu.

U svim slučajevima uvoznik je dužan da priloži dokaz o ispunjenosti uslova propisanih Zakonom o bezbednosti hrane, odnosno da izvrši ispitivanje pre nego što se ta hrana pusti u promet. Znači, uvoznici snose punu odgovornost i u zakonskoj su obavezi da obezbede dokaz da je hrana bezbedna, navode u Ministarstvu.

Sagovornik Blica, međutim, tvrdi da veliki broj uvoznika potvrdu donosi iz zemlje koja je izvoznik i u čiju se verodostojnost ne može uvek verovati bez provera.

Izvor: Blic

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE