BEZ NAJAVE: Subotički Leonardo OTPUSTIO SVE radnike

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  BEZ NAJAVE: Subotički Leonardo OTPUSTIO SVE radnike

  Vlasnik fabrike obuće Antonio Brotini, još u aprilu je poručivao zaposlenima u pogonu Leonardo u Subotici da ne želi da im da otkaz, ali i da do septembra ne može da im isplati zaradu.

  U međuvremenu se očigledno predomislio, jer osim što kasni u isplati zarada, vlasnik je ipak i svima dao otkaz, a da oko 60 preostalih radnika o tome nije ni obavestio.

  “Jedna od žena je u ponedeljak morala u bolnicu, ali joj je rečeno da ne mogu da je prime, jer joj knjižica nije overena. Tada smo se raspitale i saznale da smo sve odjavljene sa posla 5. juna, a da o tome ništa nismo znale”, priča za Politiku Irena Tenodi, predsednica novoformirane organizacije samostalnog sindikata u fabrici Leonardo.

  Kaže da nije bilo neočekivano da će radnici dobiti otkaz kao tehnološki višak, jer problemi u fabrici, i to u matičnoj firmi u Italiji, postoje još od januara, ali ih je iznenadilo da je urađeno sve suprotno od onoga što nalaže zakon.

  “Mi smo praktično dobile otkaze, a da to nismo znale, o tome nas niko nije obavestio, niti smo u tom trenutku potpisale bilo kakvo rešenje. Radnike je najviše i pogodilo to da nas niko nije obavestio o našoj sudbini”, kaže Tenodi.

  Pošto su od marta i aprila, u zavisnosti kada su zaustavljeni pojedini radni procesi, radnici bili na prinudnom odmoru, a nisu prijavljeni Nacionalnoj službi za zapošljavanje kroz program rešavanja tehnološkog viška, njihov status je ostao u pravnom vakuumu.

  Predsednica sindikata kaže da kada se već pročulo da su odjavljeni sa svojih radnih mesta, radnike su počeli da pozivaju kako bi potpisali rešenje o prestanku radnog odnosa. “Istovremeno njima se daje i neki papir koji nema nikakvu zakonsku formu, a po osnovu kojeg bi se odrekli otpremnine. To se čini na način koji predstavlja nagovaranje kako bi se ljudi odrekli onoga što im pripada po zakonu”, kaže Tenodi.

  Ono što je čudi jeste to i da fabrika Leonardo trenutno nema zakonskog zastupnika, samo službenicu koja obavlja administrativne poslove za vlasnika u Italiji.

  Prema računici samih radnika vlasnik zaposlenima duguje ukupno oko sto hiljada evra, a tu su uračunate zaostale, neisplaćene zarade od aprila, nisu im isplaćena davanja za putni trošak i minuli rad, kao i otpremnine koje iznose oko 10 hiljada dinara po godini radnog staža u preduzeću. Fabrika je inače izrađivala gornje delove obuće, radilo se o cipelama vrhunskog kvaliteta rađenih osim za matičnu firmu Pakerson, i za svetske modne brendove.

  Radnici su se obratili i inspekciji rada koja se oglasila nenadležnom, lokalna kancelarija ombudsmana je samo kao posrednik pomogla radnicima u isplati zarada za mart, ali nemaju zakonskih ovlašćenja, te im je ostalo da uz pravnu pomoć koju im pruža sindikat, pravdu pojedinačno potraže na sudu.

  Izvor: Politika

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE