Bez POSLA 151 doktor nauka

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Bez POSLA 151 doktor nauka

  Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, na posao u Srbiji čeka 151 doktor nauka različite struke, od kojih su 92 žene.

  Iako bi bilo očekivano da se o njih poslodavci otimaju, u praksi to očito nije tako.

  U Srbiji su zvanično bez posla 22 doktora ekonomskih nauka. Oni ujedno čine i najmasovniju grupu među najobrazovanijim građanima, koji su evidentirani u Nacionalnoj službi za zapošljavanje. Prosečno imaju oko 45 godina, a na birou rada su u proseku oko 34 meseca.

  Istog meseca jatu doktora ekonomskih nauka na birou se pridružio još jedan novi član. Za njima „kaskaju” i doktori medicinskih nauka. Njih je devetoro. Prosečno na posao čekaju 28 meseci i imaju 36 godina.

  Na evidenciji su i naučni istraživači filologije/doktori nauka filološke nauke. Njih ima jedan manje od doktora medicinskih nauka. Na listi je i sedam doktora pravnih nauka, isto toliko naučnih istraživača biologije, pet doktora nauka filozofije…

  Statistika potvrđuje da su ekonomija i pravo, a potom i medicinske i društvene nauke, oblasti za kojima vlada najveće interesovanje onih koji se odluče da steknu osmi stepen stručnosti, ali i da su upravo oni ti koji tek ponekad mogu da očekuju zaposlenje posredstvom biroa rada.

  Od 151 nezaposlene osobe, sa najvišim stepenom stručnosti, posao je preko biroa rada dobilo tek njih 15, ali postoje i oni koji su na evidenciji samo pro forme, jer očekuju nekakve olakšice ili vizu za “srećnije mesto”.

  Osim onih sa najvišim stepenom stručnosti, u Srbiji sličnu muku oko zapošljavanja muče i ljudi sa završenim fakultetom i masterom.

  Krajem juna na evidenciji je bilo 4.025 diplomiranih pravnika, 3.781 diplomiranih ekonomista za opštu ekonomiju, bankarstvo i finansije, 2.926 diplomiranih ekonomista, 2.383 doktora medicine, 1.189 doktora stomatologije, 66 mastera ekonomskih nauka, 21 master likovnih umetnosti, 20 specijalista politikologa…

  U NSZ potvrđuju da najteže do posla dolaze profili u kojima postoji daleko veći broj onih na evidenciji, nego što je broj slučajeva zapošljavanja, odnosno prijavljenih potreba.

  Među njima su profesori defektologije za osobe s poremećajima u ponašanju, specijalisti strukovni vaspitači, istoričari i master istoričari, diplomirani politikolozi za međunarodne poslove, diplomirani socijalni radnici, diplomirani i master likovni umetnici, profesori ruskog jezika, diplomirani istoričari umetnosti…

  Izvor: Politika

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE