I BEŽALI SA GRADILIŠTA: Više od trećine "na crno"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  I BEŽALI SA GRADILIŠTA: Više od trećine “na crno”

  Inspektorat za rad je nadzorom 329 gradilišta u Srbiji utvrdio da je od zatečenih 1.230 radnika njih 427 radilo na crno, odnosno bez ugovora o radu i socijalnog osiguranja.

  Na pojedinim gradilištima radnici su bežali sa gradilišta prilikom dolaska inspektora rada, a njih je po proceni inspektora sa kontrolisanih gradilišta bilo preko 100 lica, saopštilo je Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja.

  Inspektori rada su zbog utvrđenih prekršaja u oblasti radnih odnosa podneli su 97 prekršajnih prijava, izdali 12 prekršajnih naloga, a doneli i 108 rešenja.

  Kako se navodi, u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, inspektori rada su podneli 32 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, doneli 124 rešenja sa nalozima za otklanjanje utvrđenih nedostataka, kao i 29 rešenja o zabrani rada na mestu rada zbog neposredne ugroženosti bezbednosti i zdravlja zaposlenih.

  Nadzorom je otkriveno i 13 neregistrovanih građevinskih subjekata sedam u Braničevskom okrugu, jedan u Raškom okrugu i pet u Zaječarskom okrugu, zbog čega je doneto 13 rešenja kojima je naloženo da se bez odlaganja pokrenu propisani postupci za upis u odgovarajući registar i zabranjeno obavljanje delatnosti dok ne ispune uslove za to.

  Nadzorom gradilišta obuhvaćena su gradilišta na kojima su tokom prošle i ove godine smrtno stradali radnici.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE