Bili su NAJVREDNIJI na svetu, sad im se DOBIT srozala na četvrtinu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Bili su NAJVREDNIJI na svetu, sad im se DOBIT srozala na četvrtinu

  Saudijski naftni gigant Saudi Aramko prijavio je pad neto dobiti od 73,4 odsto u drugom kvartalu 2020. u odnosu na prethodnu godinu, zbog urušavanja cena nafte izazvane pandemijom.

  Ta javna firma je objavila da joj je neto dobit 6,6 mlijardi dolara za period april-jun 2020, dok je u isto vreme prošle godine bila 24,7 milijardi dolara.

  “Turbulencije povezane sa smanjenjem tražnje i padom cena nafte odražavaju naše rezultate u drugom tromesečju”, rekao je generalni direktor kompanije Amin Naser.

  Neto dobit Saudi Aramka u prvoj polovini ove godine opala je za 50 odsto, na 23,2 milijarde dolara u odnosu na 46,9 milijardi dolara u istom periodu prošle godine, navela je kompanija.

  Prihodi od nafte u Saudijskoj Arabiji, najvećem izvozniku te sirovine u svetu, teško su pogođeni duplim šokom pada cena zbog trgovinskog rata pre pandemije i velikim smanjenem proizvodnje potom.

  Cene nafte su u aprilu i maju dostigle najniži nivo za nekoliko decenija: ispod 20 dolara po barelu, zbog pada tražnje izazvanog pandemijom novog korona virusa.

  Cene su se popele na oko 44 dolara za barel kada je nekoliko zemalja proizvođača nafte iz kartela Opek-a prihvatilo da smanji proizvodnju.

  Saudijska prozvodnja nafte pala je na 7,5 miliona barela dnevno u junu, dok je prosek prošle godine bio 10 miliona.

  Uprkos svemu kompanija Saudi Aramko će podeliti 18,75 milijardi dolara dividendi za drugo tromesečje, pošto je obećala da će tokom pet godina godišnje deliti bar 75 milijardi dolara dividendi, rekao je Naser.

  Saudi Aramko je prvi put kotiran na saudijskoj berzi u decembru, što je najveći ulazak na berzu na svetu: kompanija je tada dobila 29,4 milijardi dolara prodajom 1,7 odsto akcija.

  Saudi Aramku je mesto najskuplje kompanije na svetu izgubio prošle nedelje kada je kapitalizacija američkog Epla dostigla 1.900 milijardi dolara, dok je vrednost saudijske firme 1,760 miljardi.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE