BIRN: Za očitavanje brojila EPS platio duplo veću cenu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  BIRN: Za očitavanje brojila EPS platio duplo veću cenu

  Elektroprivreda Srbije (EPS) sklopila je sporazum za očitavanje potrošene struje po ceni koja je najmanje duplo veća od srednje vrednosti dosadašnjih cena, pokazuje novo istraživanje BIRN-a.

  Prema pisanju BIRN-a, posle sprovedene javne nabavke EPS je za poslove očitavanja brojila u avgustu 2016. godine angažovao konzorcijum ponuđača koji predvodi kompanija “Sekuester” (Sequester).

  Konzorcijum je na tenderu pobedio sa ponudom od 39,99 dinara po očitanom brojilu što je, kako se navodi, drastično skuplje u odnosu na cenu koja je godinama unazad plaćana za taj posao.

  Ustaljena cena očitavanja u urbanim naseljima, gde su brojila gušće raspoređena i gde se lakše i brže očitavaju, iznosila je oko 10 dinara, dok je za ruralna i razuđena naselja prosečna cena bila 30 dinara, pokazuje istraživanje BIRN-a.

  Sadašnja cena je ista za sva brojila, bez obzira gde se nalaze, i znatno je veća od nekadašnje maksimalne cene.

  Posle sve većeg broja žalbi građana zbog uvećanog decembarskog računa za struju, juče se oglasio i predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da je ustanovljena nepravilnost u radu EPS-a.

  Potom je EPS saopštio da će u narednih nekoliko dana obaviti istragu o uvećanim računima i da će oštećene građane obeštetiti kroz naredni račun.

  Izvori BIRN-a iz EPS-a tvrde da su radnici EPS-a koji su do sada očitavali struju, nastavili to da rade, a novi radnici nisu adekvatno za to pripremljeni i obučeni.

  Celo istraživanje sa pratećom dokumentacijom dostupno je na sajtu javno.rs.

  Izvor: Beta

  Foto: FreeImages

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE