"Biti uspešna žena je veliki poduhvat"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Biti uspešna žena je veliki poduhvat”

   „Poslednje decenije i kod nas i u svetu dosta se pažnje poklanja pitanju rodne ravnopravnosti. S jedne strane, aktuelnost i žive rasprave o ovoj temi ukazuju na to da problem i dalje postoji u zakonsko-pravnim okvirima zemalja širom sveta, a posebno u praksi, ali isto tako ukazuje da se ulažu intenzivni napori da se pronađe trajno i održivo rešenje. Promene propisa treba da budu praćene jednako važnom promenom kulture u organizacijama koja će rodnu ravnopravnost i jednake prilike učiniti normom, a ne pozitivnim primerom ili dobrom praksom”, kaže za BIZLife magazin Slavica Pavlović, predsednik Izvršnog odbora Eurobanke.

  Koji je stepen rodne ravnopravnosti u bankarskom biznisu? Da li je danas u svetu i dalje bankarstvo profesija kojom isključivo „vladaju” muškarci?

  Imala sam priliku da pre nekoliko godina na konferenciji u inostranstvu prisustvujem izlaganju žene na rukovodećoj poziciji u jednoj od globalnih osiguravajućih kuća i tema izlaganja bila su upravo iskustva i prepreke s kojima se susretala tokom karijere. Utisak koji sam ponela s njenog izlaganja jeste da su bankarstvo i finansijske institucije oblasti u kojima je prisustvo muškaraca i dalje dominantno, iako se situacija postepeno menja. U Srbiji je većina banaka univerzalnog karaktera. To podrazumeva široku mrežu ekspozitura u kojima se obavljaju poslovi sa klijentima, a u mreži ekspozitura na velikom broju pozicija zaposlene su žene, tako da na nivou bankarskog sektora broj žena verovatno premašuje broj muškaraca. U Eurobanci taj odnos je oko 70:30 u korist žena.

  Da li je u Srbiji danas pravilo ili izuzetak videti ženu na čelu jedne banke?

  U prethodnih nekoliko godina imamo priliku da vidimo sve veći broj žena na poziciji predsednika izvršnih odbora banaka koje uspešno posluju na tržištu Srbije. To je, svakako, pozitivan trend. Ipak, kao što sam već rekla, mislim da će pravi napredak biti ostvaren kada ne budemo na takve pojave gledali kao na „izuzetak” ili „pravilo”. Želim da verujem da je sasvim normalno i očekivano videti ženu na čelu jedne banke u Srbiji.

  Bez obzira na situaciju u bankarskom sektoru, ne treba smetnuti s uma da je problem rodne ravnopravnosti izražen u našem društvu. Mislim da se ne može osporiti postojanje implicitne podele na „prikladne” poslove za žene i muškarce, gde ova kategorija prikladnosti nekako uvek stavlja žene u podređen položaj, kao i nejednakost koja postoji u pogledu primanja između muškaraca i žena na istim pozicijama. Na jednom panelu o rodnoj ravnopravnosti čula sam odlično zapažanje kako muškari traže, a žene čekaju da budu nagrađene. Mislim da ova konstatacija zadire u suštinu problema s kojim se suočavamo kada govorimo o rodnoj ravnopravnosti, a koji se odnosi na kulturne obrasce ponašanja, na vaspitanje i očekivanja sredine u pogledu uloga žene, a na kojima je potrebno raditi, kao što je potrebno otvarati i razvijati poslovno okruženje.

  Kakav je generalno položaj žena u vašoj banci? Koliko Eurobanka pridaje značaja rodnoj ravnopravnosti?

  Eurobanka, kao organizacija, utemeljena je na vrednostima jednakosti, poštovanja prema ljudima i načelima meritokratije. Zahvaljujući ovim principima, stremimo ka tome da svim zaposlenima u našoj organizaciji obezbedimo jednake uslove i mogućnosti. Kao neko ko svoju karijeru gradi u Eurobanci već 15 godina, verujem da u tome i uspevamo. Naravno da uvek postoji prostor za poboljšanje, ali isto tako sam uverena da naše vrednosti predstavljaju dobar temelj za sva dalja poboljšanja.

  Kakvo je vaše mišljenje o ženama u biznisu? Da li je biti uspešna žena danas u Srbiji teže ili lakše u odnosu na neki raniji period?

  Smatram da uspeh, barem onaj trajnije prirode, nije nešto što se dešava preko noći, on zahteva veliki napor i velika odricanja. Uspeh žena dodatno je impresivan jer podrazumeva hvatanje ukoštac sa mnogo više nevidljivih prepreka i ograničenja na tom putu. A ako se tome još pridoda i posvećenost deci i porodici, biti uspešna žena postaje pravi herojski poduhvat. Mislim da je neophodno pronaći ravnotežu između privatnog i poslovnog, između ciljeva kojima stremimo u profesionalnom životu i onoga što nas ispunjava na privatnom planu.

  Da li je današnjim generacijama žena lakše nego njihovim prethodnicama? Možda jeste u izvesnoj meri zbog izraženije svesti o tome, zbog naučenih lekcija iz prošlosti, zbog pomaka koji su napravljeni u vezi sa reprezentacijom i ravnopravnošću, ali opet i očekivanja su danas daleko veća nego ranije, rekla bih. Svako vreme sa sobom nosi svoje probleme i na svakoj generaciji žena je da pomeri granice i da svojim zalaganjem dovede do promena. To nikada nije bilo, niti će ikada biti lako, ali nije povod za odustajanje; naprotiv, mislim da pre može da posluži kao motivacija da se uspe.

  Izvor: BIZLife magazin

  What's your reaction?

  Komentari

  • Ana

   Slavica Pavlovic je primer jedne zaista prepektivne zene koja je potpuno zasluzila da bude na vodecoj poziciji banke. Sjajan intervju, steta sto se niste dotakli teme uskladjivanja roditeljstva i porodicnog zivota sa karijerom, jer je to po mom misljenju najveci izazov savremene zene. Biti uspesna zena ili biti dobra majka i supruga je jedna stvar ali ostvariti se na oba polja uporedo je mnogo veci izazov. O tome treba vise pisati.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE