Bivši ministar: Region brzo raste, ali to je NEODRŽIVO na duži rok

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Bivši ministar: Region brzo raste, ali to je NEODRŽIVO na duži rok

  Najveći problemi zemalja regiona Zapadnog Balkana su nedostatak kapitala i niska zaposlenost, rekao je viši regionalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda za centralnu i istočnu Evropu Nadim Ilahi.

  On je, govoreći o stabilnosti finansija i ekonomskom rastu na Samitu ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava u Bečićima, rekao da je potrebno pre svega unaprediti i poslovno okruženje jer su Mađarska, Poljska i Slovačka postigle uspeh zahvaljujući tome.

  “Veliko ograničenje regiona Zapadnog Balkana je slaba infrastruktura što odbija investitore da ulažu jer su loši putevi i ima mnogo graničnih prelaza”, rekao je Ilahi.

  Dodao je da je “ključno pitanje regiona što prolazi kroz demografske promene i što se smanjuje radno aktivno stanovništvo zbog manjeg priraštaja i iseljavanja mladog i obrazovanog stanovništva, a što negativno utiče da privredni rast”.

  Član Predsedništva Saveza ekonomista Srbije i bivši ministar finansija Srbije Dušan Vujović istakao je da “region Zapadnog Balkana raste brže nego zemlje evrozone ali da taj rast nije zasnovan na faktorima koji su održivi na duži rok”.

  On je rekao da su ostvarene “neke rezerve, ali ih ne treba olako trošiti već ih treba povećavati za loša vremena”.

  Član Fiskalnog saveta Srbije Vladimir Vučković kazao je da je Srbija prošla put od najgoreg stanja do toga da po nečemu postane dobar primer.

  “Srbija je uspela da obezbedi makroekonomsku stabilnost i imala sreće da na međunarodnom tržištu ima obilje kapitala po niskim kamatama, a da su investitori prihvatili rizike što je dalo pozitivne rezultate”, rekao je Vučković.

  Istakao je da je makroekonomska stabilnost važan preduslov ali ne i dovoljan za privredni rast.

  On je rekao da je Srbiji potreban privredni rast veći od tri odsto i da su potrebne investicije koje to obezbeđuju.

  “Ne treba sipati novac na ulepšavanje gradova, kada se ne ulaže dovoljno u komunalnu infrastrukturu, zaštitu životne sredine već treba ulagati u ono što omogućava privredni rast”, rekao je Vučković.

  Istakao je da je investitorima važnije kakav je trend rasta spoljnjeg duga nego koliko je visok.

  “Bolje je kada je spoljni dug visok, ali sa tendencijom pada, nego ako je manji, ali sa tendencijom rasta”, rekao je Vučković.

  Razlozi zbog kojih mladi ljudi emigriraju iz zemalja, zajedničkom imenom zovu se, kako je rekao, loše upravljanje državom a u to spada nivo korupcije, vladavine prava i drugi uslovi.

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife/Marko Rupena

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE