Bivši radnici Staklare u "kontraofanzivi"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Bivši radnici Staklare u “kontraofanzivi”

  Bivši radnici Srpske fabrike stakla u Paraćinu traže od Apelacionog suda da preispita odluku o stečaju, a od države socijalni program, rečeno je na sastanku sa predstavnicima Samostalnog sindikata opštine Paraćin.

  Pošto je Privredni sud u Kragujevcu 20. septembra proglasio stečaj nad Srpskom fabrikom stakla, odlukom stečajnog upravnika Saše Jovanovića 230 radnika je proglašeno viškom od ukupno 810 koliko je radilo pre stečaja.

  Predsednik Samostalnog sindikata hemije i nemetala Srbije Ljubiša Nestorović je kazao da je odluka o stečaju kriminalna.

  “Naš zahtev je da se pokrene žalba Apelacionom sudu u Beogradu i da se sa validnim dokumentacijama sud izjasni da li je stečaj legitiman ili nije. Ako je dokumentacija, koju su podneli mafijaši sa plaćenicima iz Čačka validna, Staklara će ostati u stečaju. Ako nije validna, šta ćemo onda, kako i koga da kaznimo”, upitao je Nestorović.

  Nestorović je kazao da je firma Veksilum iz Čačka, koja je podnela zahtev za uvođenje stečaja, osnovana pre nekoliko meseci sa dva zaposlena.

  “Najveći bugarski mafijaš Vasilev, koji ima azil u Srbiji, je preneo svoja sporna potraživanja na tu firmu i ona je podnela zahtev za stečaj Staklare”, rekao je Nestorović i naveo da je u maju ta firma podnela zahtev da se uvede stečaj nad Staklarom, ali da je tada Privredni sud to odbio.

  On je upitao kako je moguće da je posle nekoliko meseci ista dokumentacija sa istim ljudima validna za sudiju.

  Prema njegovim rečima, Staklara poslednjih šest meseci napravila istorijski pomak u proizvodnji jer se sa 120 tona dnevna proizvodnja povećala na 190 tona i urađeno je 40 novih proizvoda.

  “Staklara 60 odsto proizvodnje izvozi. To garantuje da će se proizvodnja povećavati. Trebalo je sačekati još nekoliko meseci, ali neko je odlučio drugačije. Neko je imao ideju da se nakon stečaja Staklara iznajmi na godinu, dve ili tri nekome ko će da nastavi proizvodnju i obogati se, a radnici nikoga ne zanimaju”, kazao je Nestorović.

  Poverenik Samostalnog sindikata opštine Paraćin Mikica Simić rekao je da nijedna fabrika nije izašla iz stečaja već otišla u likvidaciju. Navodi da je sumnjivo to što država nije pokrenula stečaj jer je veliki poverilac.

  Među otpuštenim radnicima ima invalida, trudnica, samohranih majki i bolesnih ljudi.

  Kako su rekli predstavnici Samostalnog sindikata u Paraćinu, žalbu na odluku Privrednog suda podneće advokatska kancelarija iz Beograda, kao i lokalna samouprava u Paraćinu kao jedan od poverilaca.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE