BIZLife lista „30 ispod 30“: Ivana Španović, sport

PinterestFacebookTwitterShare

Ivana Španović je odrasla u sportsko opredeljenoj porodici. Na karate je krenula sa starijim bratom, koji se kao većina dečaka kasnije posvetio fudbalu, a ona kao devojčica odbojci i rukometu. Ipak, mamine atletske medalje na zidu privlačile su je da se okuša i u atletici. Svoju blistavu karijeru Ivana je započela sa sedam godina kada ju je otac odveo na prvi trening kod trenera Janu Hajdua u rodnom Zrenjaninu. Upravo njen prvi trener bio je i trener njene majke, bivše sprinterke, u kojoj Ivana i danas pronalazi inspiraciju. Po završetku srednje škole, Ivana se preselila u Novi Sad gde je započela saradnju sa trenerom Goranom Obradovićem i postala članica AK „Vojvodina“.  U svom juniorskom stažu, Ivana je osvojila sve što se osvojiti može, a sa nacionalnih, balkanskih, evropskih i svetskih šampionata, kući se vraćala uvek sa medaljom oko vrata. Ivana je već deceniju prisutna na svetskoj i evropskoj atletskoj sceni, pa tako privlači pažnju kako sportskih, tako i modnih medija. Svojim atraktivnim izgledom, rezultatima i profesionalnošću na stazi i van nje, uzor je mnogim mladima u Srbiji, ali i šire. Ivana je prva u istoriji srpske atletike osvojila medalju na šampionatu sveta u atletici. Prva je dama srpske atletike koja je posle istorijskog uspeha na šampionatu sveta na otvorenom 2013. godine, osvojila medalju za Srbiju na svetskom prvenstvu u dvorani 2014. godine. Jedno od najvećih ostvarenja je i medalja sa Olimpijskih igara 2016. godine. Svetska dvoranska titula u Ivanine ruke došla je tačno deset godina od osvajanja juniorske titule sveta na otvorenom. Dvostruka je prvakinja Evrope u dvorani, a ove godine brani titulu prvakinje Evrope na otvorenom koju je osvojila u Amsterdamu 2016. godine. Njen lični rekord 7,24m, treći je najbolji rezultat svih vremena u dvorani u istoriji atletskog sporta. Koliko vrede njeni rezultati govore podaci da je Španovićeva redovna učesnica najprestižnijih atletskih takmičenja. Ivana je pobeđivala u skoro svim velikim gradovima sveta, a dve godine zaredom osvajala je Dijamantski trofej.

Motivacija

 „Trudim se da motivaciju svakog dana pronađem u nečem novom. Ciljevi koje postavljam nisu nimalo laki, izazovi su uvek veliki jer se trudim da svakog dana budem sve bolja. Imam tu sreću da sam okružena ljudima koji su pre svega moji prijatelji, uz koje svoje ciljeve mogu da ostvarim još lakše, da budem hrabrija i istrajnija i na kraju krajeva da u svemu tome ja uživam.“

Podrška

„Moja najveća podrška jesu moja porodica, moj tim i moji prijatelji.“

Cilj

 „Činila sam i činim sve da svoje zacrtane ciljeve i ostvarim, od onih na dnevnom nivou do onih za koje su potrebne decenije rada i ulaganja. Verujem da su jasno definisani ciljevi već korak do uspeha, i da je život mnogo lepši kada naučite da se borite za svoje ciljeve i svoje snove. Glavni cilj za ovu godinu je već ispunjen osvajanjem svetske titule u dvorani, ali postavila sam nove izazove za letnju sezonu – reč je o odbrani evropske titule u Berlinu i osvajanje trećeg Dijamantskog trofeja“.

Izvor: BIZLife