BIZLife lista „30 ispod 30“: Nataša Kovačević, društveni aktivizam

PinterestFacebookTwitterShare

Nataša Kovačević je poznata srpska košarkašica, a rođena je 1994. godine u Beogradu. Igrala je na poziciji krila i nastupala gotovo u svim reprezentativnim selekcijama. Teška saobraćajna nezgoda je privremeno prekinula njenu igračku karijeru, da bi se uprkos amputaciji noge vratila na parket kao košarkašica Crvene zvezde. Posle prestanka igračke karijere postala je predsednik tog kluba, a kada je završila košarkašku karijeru, fokusirala se na obrazovanje.

Karijeru je započela u klubu Partizan 2008. godine i u njemu igrala do 2010. godine. Sa Partizanom je osvojila drugo mesto u srpskom šampionatu. U januaru 2010. godine je prešla u Voždovac, sa kojim je nastupala i u Jadranskoj ligi, da bi 2013. godine prešla u Crvenu zvezdu. Za Zvezdu je beležila prosečnih 16,6 poena, 6,6 skokova i 2,4 asistencije, što je bila odskočna daska za potpisivanje prvog inostranog angažmana sa mađarskom ekipom Đer.

Nataša je 2014. godine osnovala fondaciju koja nosi njeno ime, a čiji je rad usmeren na pomoć sportistima koji se suočavaju sa životnim izazovima. Fondacija Nataša Kovačević pomaže teže povređenim i obolelim sportistima, edukuje ih o potrebama dodatnog osiguranja, ali i podržava mlade sportske talente i promoviše ženski sport. Poslednjih nekoliko godina Nataša je bila veoma aktivna u radu sa zajednicom i održala je veliki broj motivacionih govora.

Nataša je osvojila mnoge nagrade i priznanja. Magazin NIN ju je 2015. godine proglasio za „Ličnost godine“, a proglašena je i za člana Srpske kraljevske akademije naučnika i umetnika 2014. godine kao i za promotera Evropskog prvenstva za žene u Beogradu za 2019. godinu. Trenutno je na master studijama Liderstva i menadžmenta, na univerzitetu Northumbria u Njukaslu.

 Motivacija

„Motivaciju pronalazim u konstantnoj želji da napredujem i da se svakodnevno nadograđujem. Trenutno najviše pažnje usmeravam na obrazovanje, ali se trudim da ne zapostavim porodicu i bliske prijatelje koji mi daju najveću motivaciju onda kada je to najpotrebnije.“

Podrška

„Najveća podrška su mi porodica i prijatelji.“

Cilj

„Sledeći cilj je da završim Master studije Liderstvo i menadžment na univerzitetu Northumbria u Njukaslu.“

Izvor: BIZLife