IZJAVA GODINE – Predlog br. 13: Vladimir Kostić

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: RTS screenshot

Predsednik SANU Vladimir Kostić je na godišnjoj skupštini održanoj u maju “skenirao” srpski pogled na svet i vreme u kojem živimo.

Drugo je pitanje međutim, koliko i mi razumemo vreme i svet u kome živimo ili ga uporno i stereotipno premeravamo našim sentimentalnim fatalizmom i paranoidnim doživljajem stvarnosti, te starim predrasudama ili naivnim verovanjima o večitim prijateljstvima, otmenim insistiranjem na pravdi i istini (barem onako kako ih mi vidimo, ne mareći često za poglede drugih), začuđeni da nam se merenja pokazuju isuviše često pogrešna, a naša pozicija tragično usamljena, usled čega se zabavljeni sopstvenim jadom usredsređujemo na svoje rane, stvarne ili izmišljene (kao da stvarnih nema dovoljno!), ne pokušavajući da u svet oko nas, bio on i nepravedan, prodremo dublje i u njemu zapodenemo suštinske razgovore, pokazujući da je naše prisustvo tamo važno i neophodno (ove reči ne podrazumevaju banalizovane političke podele na Istok i Zapad). Samo pre nekoliko decenija ovo društvo je surovo i neopravdano kažnjeno, barem delom i zbog toga što nismo shvatili ni predvideli da se sa rušenjem Berlinskog zida završavala jedna epoha. Bojim se da se i sada nalazimo u sličnom stanju.

*KAKO SE GLASA: Svaki „like“, „share“ ili komentar na našoj Fejsbuk stranici predstavlja glas u izboru za „Izjavu godine“. Svakog dana objavljivaćemo po jedan od ukupno 20 predloga.

Izvor: BIZLife

Foto: RTS screenshot