Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Uskoro ćemo filmove ‘skidati’ za jedan sekund

    Južnokorejski elektronički div Samsung Electronics saopštio je da je uspešno testirao tehnologiju za superbrze bežične mreže pete generacije (5G) koja će omogućiti korisnicima da "skinu" celi film u jednoj sekundi.

    Testovi su potvrdili prenos više od jednog gigabajta podataka po sekundi (Gpbs) na udaljenosti od dva kilometra.

    Nova tehnologija biće spremna za komercijalnu primjenu najranije 2020. a nudiće "i do nekoliko stotina puta brži" prenos podataka no što je moguć preko postojećih 4G mreža, navodi se u saopštenju.

    To će korisnicima omogućiti "prenos velikih datoteka, uključujući digitalne filmove visokog kvaliteta, praktički bez ograničenja", tvrde u Samsungu.

    "Zahvaljujući tome, korisnici će moći uživati u širokoj paleti usluga kao što su 3D filmovi i igrice, streaming (prenos i istovremenu reprodukciju) u realnom vremenu UHD (ultra high-definition) audio i video sadržaja i medicinske usluge na daljinu", dodaje se u saopštenju.

    Samsung je naveo da je uspeo pronaći način kako iskoristiti milimetarske talase, što je do sada bila nerešiva zagonetka za mobilnu industriju.

    U testovima su korištena 64 antenska elementa i njima je po navodima Samsunga rešen problem "nepovoljnih karakteristika rasprostiranja", zbog kojih je prenos podataka milimetarskim talasima do sada bio prostorno ograničen.

    Južna Koreja spada među "najumreženije" zemlje sveta i već ima oko 20 miliona korisnika mreže četvrte generacije (4G).

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE