Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Gazprom preuzima Inu?

    Kompanija Gazprom zainteresovana je za preuzimanje hrvatske naftne kompanije Ina, a šef ruskog naftnog i gasnog giganta Aleksej Miller tražio je političku podršku mađarskog premijera Viktora Orbana, tvrde visoki izvori iz Budimpešte.

    Prema informacijama koje je Poslovni dnevnik dobio iz tih izvora, upravo je taj interes bila jedna od glavnih tema na sastanku mađarskog premijera i čelnog čoveka Gazproma, koji je održan pre dva dana u glavnom gradu Mađarske.

    Prema tim, zasad nezvaničnim informacijama, Miller je u Budimpeštu doputovao na radni sastanak s Orbanom, a iako je formalni razlog sastanka bio veliki projekat gasovoda Južni tok, razgovaralo se o mogućnosti da ruska kompanija od mađarskog MOL otkupi vlasnički udeo u Ini.

    Miller je došao da osigura Orbanovu podršku ukoliko MOL odluči da se povuče iz hrvatske Ine. Mađarska vlada je najveći pojedinačni deoničar u MOL i ¸njena podrška bi nesporno bila preduslov takve transakcije.

    MOL još nije doneo odluku o prodaji, ali ako bi do nje došlo, čini se da bi Gazprom bio najozbiljniji kandidat za preuzimanje, ispričao je izvor Poslovnog dnevnika, inače vrlo blizak samom vrhu mađarske politike.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE