Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Porsche više neće biti `made in Germany`?

    Porsche je odlučio da proizvodnju u potpunosti preseli iz Nemačke, što je velika promena za brend koji se ponosio upravo time što su sva njegova vozila nemački proizvod, piše Financial Times.

    Predsednik Porschea Matthias Mueller izjavio je da će se od 2016. sve naredne generacije SUV Cayenne, vozila koje trenutno ugrubo čini oko polovine prodaje, proizvoditi u Bratislavi u Slovačkoj. Odluka je doneta u okviru reorganizacije proizvodnje u Porscheu i čitavoj Volkswagen grupi.

    Trenutno se veći deo Cayennea, uključujući karoseriju, proizvodi u Bratislavi, ali se sastavlja u Leipzigu. Većina nemačkih proizvođača automobila odavno je odustala od ideje da se sva njihova vozila sklapaju u Nemačko, pa su otvorili fabrike u inostranstvu, bliže tržištima koja beleže brzi rast.

    Porsche se delimično opirao tom trendu, jer je oznaka "Proizvedeno u Nemačkoj" smatrana ključnim delom korporativnog identiteta i marketinga.

    Na novim tržištima, kupci su spremni da plate visoku cenu za nemački, britanski ili italijanski inženjering, pa stoga proizvođači rezervisano pristupaju selidbi fabrika u inostranstvo.

    Na primer, Volkswagen je prošle godine potrošio 800 miliona funti na renoviranje fabrike u Creweu kako bi Bentley zadržao etiketu "Proizvedeno u Britaniji“, odnosno kako svoj novi model SUV ne bi radio u Slovačkoj, što bi inače bilo jeftinije.

    Fiat, koji je vlasnik Porscheovog konkurentskog brenda Maserati, takođe je obećao da će uložiti novac u svoje italijanske fabrike kako bi ovaj sportski auto ostao italijanski proizvod, uprkos zabrinutosti oko troškova.

    Porsche povlači 785 vozila zbog greške

    Iz Porschea su, u međuvremenu, najavili povlačenje svih modela 911 GT3 proizvedenih ove godine zbog potencijalne opasnosti od požara.

    Kako se navodi u saopštenju Porschea, planirana je zamena motora na svih 785 modela proizvedenih u ovoj godini, preneo je France presse.

    Opoziv je usledio nakon što su dva automobila izgorela pre nekoliko nedelja u Evropi. Oba automobila su imala pukotine na bloku motora, zbog čega je ulje procurelo na vrući izduvni sistem i izazvalo požar.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE