Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    SAD ne daju Rosneftu u Morgan Stanley

    Američki regulatorni organ nije odobrio sklapanje sporazuma o prodaji Rosneftu naftnog odeljenja banke Morgan Stanley, saopštila je ruska kompanija, a potvrđeno je i dopisniku Tasa u toj banci.

    "Naftna kompanija Rosneft i Morgan Stanley prinuđeni su da raskinu dogovor postignut 20. decembra 2013. godine, prema kome će Rosneft kupiti odeljenje banke za trgovinu naftom, jer američki regulator nije dao odobrenje."

    Strane su za pripremu transakcije uložile znatan napor i žale zbog nemogućnosti sklapanje ugovora. Uprkos tome, Rosnjeft i Morgan Stenli će nastaviti da sarađuju u drugim oblastima, navodi se u saopštenju Rosnefta.

    U kratkoj izjavi datoj dopisniku Tasa u pres službi američke firme kaže se da je Morgan Stanley saopštio da je sporazum da Rosjeft preuzme odeljenje Morgan Stenlija raskinut. Kompanija sada razmatra niz varijanti imajući u vidu interese akcionara, klijenata i zaposlenih.

    Kako je ranije javio Tas, 5. novembra je postalo izvesno da je američka banka Morgan Stanley isključila odeljenje za naftu iz kategorije svoje imovine stavljene na prodaju jer su vođeni pregovori s Rosneftom.

    "U trenutnim uslovima ne možemo biti sigurni da će se transakcija zatvoriti, naročito zbog obaveze pribavljanja svih potrebnih dozvola do 20. decembra kada ističe rok za realizaciju sporazuma s Rosneftom", naveo je tada Morgan Stenli.

    Decembra 2013. godine Rosneft je potpisao s Morgan Stenlijem obavezujući sporazum o preuzimanju njegovog međunarodnog odeljenja za trgovinu naftom. Početkom jula Rosneft je taj sporazum koji je ranije odobrila američka Federalna trgovačka komisija dao na razmatranje Komitetu za strane investicije SAD (CFIUS).

    Komitet – organa administracije SAD koji ispituje ključne međunarodne transakcije s tačke gledišta interesa nacionalne bezbednosti, nije dao dozvolu za tu transakciju. Sporazum je 4. septembra odobrila Evropska komisija.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE