Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pirotska kompanija beleži bolje rezultate

    Nadzorni odbor Tigra a.d. usvojio Godišnji izveštaj o poslovanju za 2014. godinu i zakazao redovnu Skupštinu akcionara.

    Iskazani poslovni gubitak na konsolidovanom nivou (EBIT) u 2014. godini iznosi 247 miliona dinara, dok je u 2013. godini iznosio 437 miliona dinara, što predstavlja bolji rezultat za 190 miliona dinara, odnosno 44%. Ujedno Tigar a.d. nastavlja poslovanje bez ikakvog dodatnog zaduživanja. U delu ostvarene realizacije od prodaje programa gumene obuće beleži se povećanje za 5 odsto u 2014. godini u odnosu na prethodnu godinu, pri čemu značajan uticaj ima povećanje rasta obima prodaje na domaćem tržištu 15 odsto.

    „Najveći deo finansijskih rashoda čine troškovi kamata, koji na konsolidovanom nivou iznose oko 608 miliona dinara, dok negativne kursne razlike i ostali finansijski rashodi čine 409 miliona dinara“, kaže Nebojša Đenadić, generalni direktor Tigra a.d. i dodaje „da bi EBIT na konsolidovanom nivou bio za trećinu bolji da nisu knjiženi i troškovi iz 2012. i ranijih godina“.

    Na poslovanje u 2014. godini značajan uticaj je imalo i odlaganje pravnosnažnosti UPPR-a za Tigar a.d. Unapred pripremljen program restrukturiranja (UPPR) je iznova usvojen 7. aprila ove godine i uskoro se očekuje njegova pravnosnažnost. Ovo odlaganje prouzrokovalo je finansijske rashode koji i dalje ugrožavaju bilanse. UPPR Tigar Obuće je usvojen u septembru 2014, postao je pravnosnažan, i obaveze prema direktnim poveriocima se uredno izmiruju. „Rezultati bi bili daleko bolji da je UPPR postao pravnosnažan po izglasavanju u 2014. godini, ovako su nam bilansi za prethodnu godinu dodatno opterećeni finansijskim rashodima, koji na konsolidovanom nivou iznose oko milijardu dinara, dok su u istom periodu prethodne godine iznosili  642 miliona dinara.“ dodao je gospodin Đenadić.

    Potrebno je istaći da su zavisna društva: Poslovni servis, Slobodna zona, Tigar Obezbeđenje i Tigra Trejd Banja Luka generisala dobit od 55 miliona dinara, dok su svi ostali entiteti koji imaju negativan neto rezultat značajno poboljšali poslovni rezultat u odnosu na prethodnu godinu.

    Ukupno ostvareni prihodi od prodaje robe, proizvoda i usluga na konsolidovanom nivou, za period januar-decembar 2014. godine, niži su za 12% u odnosu na isti period prošle godine. Veliki uticaj na iskazani pad prihoda od prodaje na konsolidovanom nivou ima likvidacija preduzeća Tigar Europe iz Velike Britanije.

    Tigar Tehnička guma je pored višegodišnjih problema sa kojima se susreće na domaćem tržištu, zbog problema velikih sistema koji su u restrukturiranju, smanjenog vojnog budžeta, sredinom godine zaustavila i saradnju sa kupcem u Rusiji (isporuka gumenih cevi za auto-industriju) zbog krize, što se u značajnoj meri reflektovalo na ostvarene rezultate ove celine, navodi Đenadić.

    „Ovo je pokazatelj da korporacija Tigar postaje sve efikasniji sistem i da UPPR daje dobru osnovu da se sve poslovne aktivnosti dalje unapređuju. Ključ je u daljem rastu prodaje, to je naš najveći izazov. Na međunarodnom tržištu radimo puno, ali očekujemo da proizvodi koji imaju prođu na najzahtevnijim tržištima Evrope i Kanade budu zastupljeniji u Srbiji. Nadzorni odbor Tigra je zakazao Godišnju skupštinu akcionara za 19. jun 2015. godine. i to će biti prilika da se akcionarima koji su pre neku godinu praktično izgubili svoj plasman, prezentuje da kompanija u svim segmentima čini progres, ali da su pred svima nama veliki izazovi“, izjavio je direktor kompanije Tigar a.d. Nebojša Đenadić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE