Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Podrška za razvoj ženskog preduzetništva

    Banca Intesa i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) organizovale su u Novom Sadu drugi po redu seminar za preduzetnice u okviru programa podrške razvoju ženskog preduzetništva u Srbiji „Žene u biznisu“.

    Seminar pod nazivom „Kako da upravljate svojim finansijama i unapredite poslovanje uz podršku banaka“ okupio je oko 40 poslovnih žena. Predstavnici Banca Intesa i EBRD, ugledni predavači i stručnjaci u oblasti finansija i bankarstva predočili su učesnicama kako da unaprede vođenje sopstvenih finansija pruživši im uvid u najbolje prakse upravljanja obrtnim sredstvima, novčanim tokovima, prihodima i troškovima, ali ih i posavetovali kako da obezbede adekvatnu podršku banaka za dalji razvoj poslovanja. Pored toga, ovaj događaj pružio je preduzetnicama i priliku da se upoznaju sa dijagnostičkim alatom Business Lens koji im može pomoći da uoče snage i slabosti svog poslovanja, kao i njegove potencijale za dalji razvoj, ali im i dao mogućnost da prošire svoju mrežu kontakata i svoja znanja i iskustva podele sa drugim poslovnim ženama iz Srbije.

    Prvi seminar u okviru programa „Žene u biznisu“ organizovan je u Beogradu u novembru, a prisustvovalo mu je više od 50 preduzetnica.

    Za realizaciju programa „Žene u biznisu“ EBRD je obezbedila kreditnu liniju od 5 miliona evra čija sredstva Banca Intesa plasira u vidu povoljnih kredita malim i srednjim preduzećima kojima upravljaju žene. Sredstva se odobravaju sa fiksnom kamatnom stopom od 5,5 odsto na godišnjem nivou i u maksimalnom iznosu do 500.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, a namenjena su finansiranju obrtnih sredstava i investicija. Zajmovi za obrtna sredstva mogu se otplaćivati do 36 meseci, dok investicioni krediti imaju rok otplate od 37 do 60 meseci. Za kredite sa rokom otplate do 36 meseci i investicione zajmove u iznosu do 25.000 evra potrebna su samo minimalna sredstva obezbeđenja u vidu menica.

    Preduzetnicama je na raspolaganju savetodavna podrška domaćih konsultanata po principu sufinansiranja troškova konsultantske usluge od strane EBRD, učešće na radionicama za unapređenje poslovanja i veština, mentoring program i brojne aktivnosti koje im pružaju priliku da razmene iskustva i upoznaju se sa drugim poslovnim ženama. Banca Intesa im uz kredit nudi i dodatni paket usluga koji uključuje specijalnu ponudu za kupovinu komercijalnih vozila putem lizinga, oslobađanje naknada za elektronsko bankarstvo i vođenje Intesa Hit tekućeg računa, kao i povoljnije uslove za prekoračenje po tekućem računu preduzeća.

    Kreditna linija za Srbiju deo je šireg programa od 20 miliona evra kojim EBRD želi da podrži jačanje ženskog preduzetništva preko finansijskih institucija u zemljama zapadnog Balkana.

    Za realizaciju programa Vlada Švedske obezbedila je dodatnih 3,6 miliona evra, dok je Luksemburg izdvojio 1,5 miliona evra.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE