Banke u BiH na mukama: Dižu kredite i NAPUŠTAJU zemlju

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Odlazak radne snage iz Bosne i Hercegovine ostavlja negativne posledice na sve sektore društva, a izuzetak nije ni bankarski sektor koji se suočava s problemom povrata kredita.

Naime, kako je na predstavljanju Bele knjige u bankarstvu ukazao direktor Udruženja banaka u BiH Berislav Kutle, pojavio se problem s naplatom kredita kod osoba koje su podigle kredit u BiH i zatim napustile zemlju ne obavestivši banku, piše Oslobođenje.

Reč je o problemu koji se počeo pojavljivati i koji sada banke pokušavaju da regulišu svaka na svoj način.

Krediti su osigurani preko osiguravajućih društava, međutim, osiguravajuća društva ne osiguravaju uslovno rečeno taj vid prevare, jer društvo nema obavezu vraćanja i onda to banke moraju da naplate iz svojih izvora.

To znaju i banke koje sada traže načine kako i kome uz tu garanciju vraćanja dodati još neki dodatan uslov kako bi se ovakav problem, koji se ne može sprečiti, doveo na razumnu meru i kako bi se regulisala mogućnost da neko dobije kredit, ode i ne vraća ga, istakao je Kutle.

Bankari, ipak, tvrde da nivo “loših” kredita i BiH opada, te da je takvim, nenaplativim zajmovima udeo onih koji dižu kredit i nakon toga napuštaju zemlju ograničen.

Problem je evidentiran i potrebno je raditi na pronalasku rešenja. Prema rečima Kutlea, neophodan je, pre svega, internacionalni rad.

“Potrebno je raditi na povezivanju BiH s drugim državama, pogotovo s Nemačkom i Irskom kako bi se moglo doći do mesta prebivališta onoga ko je podigao kredit i otišao, te mu nametnuti obavezu vraćanja”, naglasio je Kutle.

Izvor: Oslobođenje

Foto: Pixabay