Dete vam je osnovac? Evo koliko će to da vas košta

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Piše: Vesna Milivojević, glavni i odgovorni urednik www.uporediustedi.rs

Iako se čini da do polaska u školu ima taman dovoljno vremena za pripremu, a finansija možda i ne, evo pravog momenta da prokomentarišemo kako da i ovde bolje prođete.  A šta sve treba da platite? Istraživali smo prosečne cene troškova za polazak u peti razred (nekako je prvi razred uvek u fokusu, ovako mu peti dođe neki prosek), i evo šta i koliko košta:

Komplet knjiga za V razred

(naručene preko škole, plaćanje na rate)

12.500 dinara
Školski pribor

(sveske, olovke, gumice, bojice, blok br.5, makaze, uvijači, nalepnice za sveske, vežbanke, lenjir, pernica)

4.500 dinara
Školski ranac 3.000 dinara
Obuća  (najmanje 2 para patika) 8.000 dinara
Budžet za bar jedan  komplet nove garderobe (od prošle godine sve je malo) 12.000 dinara
Ukupno 40.000 dinara

Pored svih jesenjih troškova i letnjih dugova koje treba otplatiti, kako isfinansirati ovih dodatnih 40.000 dinara? Ako imate karticu za plaćanje na rate bez kamate dileme nema da gde god možete u prodavnici platite bez ikakvih dodatnih troškova. Vaš petarak će ionako kupovati tamo gde mu njegova You Tube zvezda „osvetli“ put, ili je barem tako bilo u mom slučaju.

Tamo gde se najčešće pogreši je ulazak u dozvoljeni minus koji najskuplje košta ako se u njemu bude sledećih 12 meseci. Na 40.000 dinara, kamata na dozvoljeni minus je u proseku 2,75% mesečno, što je na godišnjem nivou trošak od 13.200 dinara! Barem za još jedan komplet knjiga bi bilo…

Kada pogledate najpovoljnije keš kredite u bankama, 40.000 dinara za 12 meseci neće koštati više od 1.500 dinara što je skoro devet puta manje od varijante dozvoljenog minusa.

I opet, kad prođe peti razred, za 12 meseci na redu je polazak u šesti razred, pa  je dobro da kredit ne bude na duži rok od godinu dana. Taman kada se jedan dug otplati, oslobađa se kreditni prostor za novi, ako uopšte bude bio potreban.

Vaše dete će za tih godinu dana puno da nauči, a o pametnom zaduživanju učite i vi na portalu www.uporediustedi.rs koji za vas poredi bankarske usluge i daje pregled najpovoljnijih ponuda.

Izvor: Uporedi i uštedi

Foto: Pixabay