Dodatna pogodnost za korisnike Mastercard beskontaktnog plaćanja

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Screenshot

Kompanija Masterkard (Mastercard) najavila je danas da se povećava iznos do kojeg je moguće plaćati beskontaktno bez potrebe za unošenjem PIN koda na 3.000 dinara. Ta promena stupiće na snagu 12. aprila 2019. godine.

Planirano povećanje limita za beskontaktna plaćanja bez unošenja PIN koda na 3.000 dinara zadovoljava potrebe i očekivanja srpskih korisnika koji su prihvatili ovu vrstu platne tehnologije. MasterIndex Srbija 2018. istraživanje o finansijskim potrebama i navikama korisnika kartica, pokazalo je da 55% korisnika kartica već plaća beskontaktno. Većina njih (86%) koristi ovu opciju u supermarketima, a za njima slede benzinske pumpe (38%) i u mali lokalni marketi (34%).

MasterIndex potvrđuje da bi se svaki treći korisnika beskontaktnih kartica osećao sigurno i komforno prilikom plaćanja računa do 3.000 dinara bez unošenja PIN koda, dok bi 15% korisnika volelo da plaća bez PIN koda i iznose veće od 3.000 dinara.

Trenutni limit za beskontaktna plaćanja bez unošenja PIN koda od 1.500 dinara ustanovljen je 2008. godine od kada je Mastercard beskontaktna tehnologija i dostupna u Srbiji. Trenutni limit je među najnižima u Evropi: viši limiti postoje ne samo u zemljama Zapadne Evrope (npr. u Ujedinjenom Kraljevstvu on iznosi 30 funti, tj. oko 4.000 dinara; u Francuskoj i Irskoj iznosi 30 evra, tj. oko 3.500 dinara), već i u zemljama Centralne i Istočne Evrope (npr. u Litvaniji je 25 evra ili 3.000 dinara).

Od uvođenja na tržište pre 11 godina, Mastercard beskontaktna plaćanja su se razvijala veoma brzo tako da je samo tokom 2018. godine, upotreba beskontaktnih plaćanja porasla za 154%, što je iznad evropskog proseka od 98%. U septembru 2018. godine su beskontaktna plaćanja činila 62% svih kartičnih plaćanja u zemlji*, a Masterkard beskontaktne kartice su u opticaju kod 21 banke tako da svaki korisnik može da odabere upravo onaj finansijski proizvod koji najviše odgovara njegovim potrebama.

Masterkard beskontaktna plaćanja sigurna su za korišćenje, baš kao što je to i slučaj sa standardnim karticama.  Kartice imaju u sebi elektronski čip kao najmoderniji sistem zaštite od neovlašćenog korišćenja. Tokom svake beskontaktne transakcije kreira se jedinstveni sigurnosni kod koji se ne može iskoristiti za neku drugu transakciju putem iste kartice i taj kod takođe garantuje da čak i ako se kartica više puta prisloni na terminal, korisniku će biti naplaćena samo jedna transakcija.

Važno je napomenuti i da se beskontaktne transakcije mogu obaviti samo na registrovanim POS terminalima, što osigurava da korisnik i njegova banka mogu da prate svaku transakciju čime je mogućnost potencijalnih zloupotreba svedena na minimum.

,,Popularnost beskontaktne tehnologije nije samo dokaz da srpski potrošači su otvoreni za inovacije. To je takođe naša propusnica u svet potpunog digitalnih plaćanja. Povećanje limita za beskontaktna plaćanja bez unošenja PIN koda na 3.000 RSD učiniće da beskontaktna plaćanja postanu još praktičnija i češće korišćena platna opcija među građanima, čime se u široj slici ubrzava evolucija ka digitalizaciji. Mi verujemo da je srpsko tržište dovoljno zrelo i spremno za ovu promenu,” izjavio je Artur Turemka, generalni direktor za tržište Balkana u kompaniji Mastercard.   

Izvor: BIZLife

Foto: Screenshot