Dogovoren leks specijalis za CHF kredite – i koštaće SVE NAS

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Zaduženi u švajcarskim francima dobiće otpis od oko 40 odsto glavnice, pišu “Večernje novosti”.

Ovaj list navodi da će se danas na stolu naći prečišćen predlog leks specijalisa, oko kojeg su se usaglasili država, bankari i dužnici.

Na papiru je ponuda u kojoj će država učestvovati u trošku sa 15 odsto pokrivene glavnice, banke “opraštaju” između 22 i 23 odsto, a dodatno olakšanje kroz poreze bankama iznosiće između dva i tri procenta. Kada se saberu sve ove brojke, moguće je minimalno odstupanje od 40 odsto za plus/minus 0,5 procenata, navodi list.

Kako list navodi, procenat otpisa trenutne glavnice, oko koga su se danima “nadgornjavali” bankari i zaduženi je, praktično kompromis koji je država ponudila između bankarski izračunatih 30 odsto otpisa i 50 odsto koliko su tražili dužnici.

Država je “presekla” u još jednoj stvari: leks specijalis mora da se odnosi na sve dužnike koji otplaćuju zajmove vezane za franak, a ne samo one sa glavnicom od oko 50.000 evra, što je bio zahtev banaka.

Posle otpisa 40 odsto preostalog duga (bez kamate), iznos nove glavnice se konvertuje u evre, po zvaničnom srednjem kursu i na tako formiran ostatak duga primenjuje se kamatna stopa od 3,5 odsto godišnje.

Država će svakako da učestvuje u nadomeštanju dela troškova bankama. Sigurno je da će veći teret otpisa da podnesu banke, a tačan udeo državnog troška se kreće od 30 do 40 odsto u ukupnom otpisu. Zaduženi u švajcarskim francima bankama duguju, prema poslednjim podacima, još 540 miliona evra.

To znači da će država iz budžeta za to izdvojiti oko 80 miliona evra.

Ministar finansija Srbije Siniša Mali najavio je da bi u nedelju, 14. aprila trebalo da bude usaglašena finalna verzija zakona o lakšoj otplati kredita u švajcarskim francima čiji bi predlog Vlada trebalo da usvoji početkom sedmice, a potom da ga Skupština Srbije usvoji po hitnom postupku.

Udruženje za zaštitu potrošača Efektiva najavilo je za ponedeljak protest korisnika kredita u švajcarskim francima, zbog kako navode, nezadovoljstva dosadašnjim pregovorima i ponudama, umesto poštovanja stava Vrhovnog kasacionog suda (VKS).

Izvor: Večernje novosti

Foto: Pixabay