Kalkulacije oko KOMERCIJALNE – koliko VREDI i koliko se ISPLATI

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Ministarstvo finansija objavilo je poslednjeg radnog dana prošle nedelje javni poziv za prikupljanje ponuda za prodaju Komercijalne banke u kojoj je država najveći pojedinačni akcionar.

Mediji se od jutros bave time koliko bi država mogla da dobije novca od te prodaje, pa tako Blic piše da je cifra od pola milijarde evra cena po kojoj država vrednuje 100 odsto kapitala „Komercijalne banke”.

S obzirom na to da se na prodaju nudi najviše 83,2 odsto kapitala, ova banka bi u tom slučaju mogla da bude prodata za oko 415 miliona evra. To je oko 15 miliona evra više od trenutne tržišne cene ove banke na Beogradskoj berzi.

Izvor lista kaže da je pola milijarde evra za celu banku, „dobra cena, ukoliko se u obzir uzmu sve okolnosti od uticaja“.

„U tom slučaju pokazatelj P/B odnosno odnos tržišne cene akcije i njene knjigovodstvene vrednosti bio bi 0,85 što govori o dobroj ceni u današnjim okolnostima“, kaže sagovornik Blica i dodaje da bi od velikog uticaja na konačnu prodajnu cenu mogli da budu pregovori između države i kupca.

Sa druge strane list Danas piše da će država biti na gubitku Komercijalnu banku proda po ceni manjoj od 615 milion evra.

Republika Srbija je vlasnik 41,75 odsto akcija, a navodi se da će tokom tenderskog postupka preuzeti i 41,47 odsto akcija od EBRD-a, IFC-a, nemačkog DEG-a i Swedfund-a.

Kako je to pre dve godine saopštila premijerka Ana Brnabić država se obavezala da otkupi njihove akcije i to za oko 252 miliona evra. Kako piše Danas, to je sigurna zarada za ove investitore jer su svojevremeno uložili 190 miliona evra, a pri tome su dobar deo godina dobijali i novac od dividendi iz profita banke.

Ostaje nejasno da li u slučaju da postignuta vrednost njihovog udela na tenderu bude veća od toga, taj višak ide njima ili ostaje državi.

Vrednost Komercijalne banke prema ceni akcija u petak od 2.800 dinara je blizu 400 miliona evra. To znači da državni paket vredi oko 166 miliona evra, a paket međunarodnih fondova 165 miliona evra, skoro 100 miliona manje od onog što im je ugovorom iz 2006. garantovano.

S druge strane, ako se kao parametar uzme prodaja Sosijete Ženerala za koju se spekuliše da je koštala oko 400 miliona evra, a koja je manja od Komercijalne, onda bi i najveća domaća banka morala postići bolju cenu. Ipak, da država ne bi bila na gubitku na otkupu paketa akcija fondova, cena cele banke bi trebalo da bude barem 615 miliona evra, piše Danas.

Nakon što je država objavila javni poziv, detalji daljeg postupka prodaje Komercijalne banke biće određeni odgovarajućom tenderskom dokumentacijom.

Zainteresovani kupci imaju rok da se izjasne do 21. juna 2019. godine do kada moraju da dostave izjave o zainteresovanosti.

Banka u Srbiji ima 202 filijale i ekspoziture sa ukupno 2.770 zaposlenih, a posluje i u Republici Srpskoj i u Crnoj Gori. Država je vlasnik 41,7 odsto akcija u Komercijalnoj banci, EBRD 24,4 odsto, a Fond Svetske banke 10,1 odsto.

Izvor: Blic, Danas, BIZlife

Foto: Pixabay

Komentari 1

  1. Dr Miggyy

    NI NAŠE PARE NI NAŠE BANKE?

    Za nazovi dr S. Malog i SNS uvek su drugi krivi. Ako je neki ugovor o Komercijalnoj banci štetan, šta su vlasti od 2012. uradili da poprave stanje, već idu na prodaju banke, a to DS nije uradila, niti Đilas kao gradonačalnik Bgd. “Dr” Mali misli da su ljudi zaboravni po pitanju njegovih stanova u Bugarskoj i pare na egzotičnim ostrvima, te ukradeni doktorat, da li ovo zna vlasnik Srbije? Koje veze ima Đilas i Jeremić sa Komercijalnom bankom? Uvek je drugi kriv, ne Mali i njegovi mentori, strah je strah od njih! Najgore je po Srbiji, neće imati svoju nacionalnu banku.