EBRD i Unikredit Banka podstiču energetsku efikasnost u Srbiji

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Promo

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) obezbedila je Unikredit Banci, drugoj najvećoj banci u Srbiji, sredstva u iznosu od 600 miliona dinara, za podsticaj finansiranja zelene ekonomije.

Ta kreditna linija je deo EBRD-ovog GEFF programa za finansiranje zelene ekonomije na Zapadnom Balkanu “Green Economy Financing Facility”,  u ukupnom iznosu od 85 miliona evra, koje se sprovodi u saradnji sa Sekretarijatom Energetske zajednice.

Inicijativa je kreirana sa ciljem da pruži podršku lokalnim domaćinstvima, stambenim zajednicama i prodavcima energetski efikasnih tehnologija za investiranje u mere energetske efikasnosti i projekte obnovljive energije.

Sa ciljem da podstakne investiranje u zelenu tehnologiju, Evropska unija, zajedno sa Saveznim ministarstvom finansija Austrije i Investicionim okvirom za Zapadni Balkan obezbeđuje sredstva za finansijske podsticaje i tehničku podršku.

Direktorka Regionalne kancelarije EBRD-a za Zapadni Balkan Žužana Hargitai rekla je da se time nastavlja dugogodišnja saradnja ali da sada ima dvostruki značaj.

“Ova saradnja ima dvostruki značaj, jer ne samo da će porodicama u Srbiji omogućiti da umanje račune za potrošnju energije i smanje emisiju štetnih gasova, već je ovo i naš prvi projekat sa UniCredit Bankom koji će obezbediti kredite u domaćoj valuti”, istakla je Hargitai.

Nakon potpisivanja ugovora, Predsednica Izvršnog odbora Unikredit Banke u Srbiji Feza Tan rekla je da će krediti koje će moći da ponude klijentima, ne samo da će sačuvati njihov novac, već i omogućiti “svetliju i zdraviju budućnost”.

“Svesni smo važnosti zelene ekonomije i zbog toga smo zadovoljni što nam je EBRD ukazao poverenje da radimo na dodatnoj promociji važnosti unapređenja zaštite životne sredine u Srbiji”, naglasila je Tan.

Izvor: BIZLife

Foto: Promo

Piše: T. K.