Efektiva: Ili poništenje ugovora ili konverzija u EUR na dan zaključenja

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Članovi Udruženja za zaštitu potrošača “Efektiva” traže da bude odložena primena leks specijalisa o otplati kredita indeksiranih u švajcarskim francima dok Vrhovni kasacioni sud ne donese konačni stav o ugovorima o tim kreditima, kazao je predsednik “Efektive” Dejan Gavrilović.

On je agenciji Beta rekao da je Vrhovni kasacioni sud ranije doneo polovičan stav o tome da je ništava klauzula ugovora o indesiranju kredita u franke, ako banke nemaju dokaz da su se zadužile u toj valuti.

“Naš zahtev je da budu poništeni svi ugovori o kreditima u švajcarskoj valuti, što je stav i evropskih sudova, ili da budu konvertovani u evre po paritetu koji je važio na dan zaključenja ugovora”, kazao je Gavrilović.

“Efektiva”, kako je dodao, nije učestvovala u pregovorima o leks specijalisu o otplati kredita u švajcarskim francima i članovi tog udruženja će nastaviti da u sudskim sporovima traže zaštitu svojih prava, a do sada je podneto nekoliko hiljada tužbi.

Leks specijalisom su obuhvaćeni svi korisnici kredita koji su i dalje zaduženi u švajcarskim francima, bez obzira na visinu duga, a predvidjeno je da se njihov preostali deo duga konvertuje u evre, kao i da iznos dobijen konverzijom bude umanjen za 38 odsto.

Po oceni Gavrilovića taj zakon treba da se odnosi i na one korisnike kredita čiji su ugovori sada raskinuti i čije su nekretnine prodate.

U Srbiji trenutno ima 16.800 građana koji otplaćuju kredit u švajcarskim francima.

Bivša sudija Višeg privrednog suda Jelisaveta Vasilić ocenila je da je usvajanje Nacrta zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima potpuno nepotrebno mešanje države u odnose banke i njihovih klijenata.

Izvor: BIZLife, Beta

Foto: Pixabay