FMF: Banke se zbog Bregzita sele u Frankfurt. London gubi 800 mlrd. evra

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Lobistička grupa Frankfurt am Main Finance – FMF procenjuje da će London do marta sledeće godine izgubiti do 800 milijardi evra aktive, pošto banke prenose svoje poslovne operacije u druge centre pre nego što se dogodi Bregzit.

FMF je do ove brojke stigla nakon potvrde da je 30 finansijskih institucija podnelo zahtev Evropskoj centralnoj banci – ECB za preseljenje svog sedišta u Frankfurt,a kako najavljuju ta cifra mogla bi posle marta biti i veća, prenose agencije.

Direktor FMF-a Hubertus Veh naveo je u emailu za medijsku kuću CNBC da neizvesnost prisiljava banke da presele selektovane poslovne sektore ili svoje cele kompanije iz Velike Britanije.

„Dok god neizvesnost traje, većina institucija će verovatno se opredeliti za neko minimalno rešenje. U svakom slučaju, jasno je da će uslediti drugi krug značajnih posledica“, ocenio je Vet.

Nekoliko velikih banaka je najavilo kako će premestiti i zaposlene iz Londona pre početka Bregzita, a u FMF-u procenjuju da će u Frankfurt biti prebačeno do 10.000 radnih mesta i da će se će taj proces nastaviti do 2024. godine.

Izvor: Agencije

Foto: Pixabay