Hrvatski grad među pionirima u svetu: Javne usluge plaćaće KRIPTOVALUTAMA

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Sveta Nedelja postaje prvi grad u Hrvatskoj u kom će javne usluge moći da se plaćaju kriptovalutama, a to će se obavljati preko platforme PayCek zagrebačke firme Elektrokoin, piše portal Novac.hr.

“To će funkcionisati slično kao plaćanje internet bankarstvom. Na uplatnicama postoji kod koji se skenira, potom se otvara platni vidžet, a nakon što korisnik završi plaćanje i pošalje određeni iznos kriptovalute, na račun Grada Svete Nedelje leći će protivvrednost u kunama”, objašnjava direktor kompanije Elektrokoin Nikola Škorić.

Njegova firma je u registru firmi koje se bave kupoprodajom kriptovaluta pri Hrvatskoj agenciji za nadzor finansijskih usluga (Hanfa), a radi kao kriptomenjačnica i platni procesor. Procesiranje podrazumeva konvertovanje kriptovalute u kunu prema važećem kursu u trenutku izvršenja usluge, navodi se u saopštenju Grada Svete Nedelje.

Gradonačelnik Svete Nedelje Dario Škorić kaže da je taj grad među pionirima u svetu koji nude plaćanje javnih usluga u kriptovalutama poput bitkoina (u Evropi nekoliko godina švajcarski grad Cug u blizini Ciriha omogućava i plaćanje lokalnog poreza na taj način).

Škorić kaže da tako šalju poruku da su okrenuti budućnosti i spremni da diktiraju tempo promena.

Svakako, plaćanje gradskih računa bitkoinima je više simboličan potez kojim se stvara svest i polako širi sistem kupovine i trošenja u kriptovalutama.

Izvor: Novac.hr

Foto: Pixabay

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena sa * su obavezna.