Kompjuteri prave „crne liste“ loših platiša

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Građane na „crne liste“ loših platiša zbog sitnih dugova ne stavljaju bankari nego njihovi kompjuterski sistemi. To za Večernje novosti tvrdi Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.

Kreditni biro, inače, funkcioniše po automatizmu – svakodnevno „usisava“ podatke o dugovima građana iz bankarskih sistema i ne pravi razliku da li je reč o jednom dinaru ili hiljadama i milionima dinara duga. Tako je i svako kašnjenje u plaćanju dospele rate, duže od 60 dana, upisano u izveštaj Kreditnog biroa.

Upisane docnje u Kreditni biro zbog dugova simboličnog iznosa, prema Dugalićevim rečima, najčešće nastaju iz tehničkih razloga, poput obračuna kamate ili deviznog kursa koje bankarski sistemi računaju na četiri decimale i slično.

“Uvek kada zatvaraju kreditnu partiju ili tekući račun, građani treba da traže potvrdu od banke da su namirili sva dugovanja. U slučaju da se posle toga pojavi upisana docnja u izveštaju Kreditnog biroa, on lako može da dokaže da duga nema. Banka to potom ispravi i već u sledećem izveštaju docnje neće biti”, objašnjava Dugalić.

Izvor: Večernje novosti

Foto: Pixabay