LAŽNIH deviza tri puta više

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

U Srbiji je za šest meseci otkriveno tri puta više falsifikovanih deviza nego pre godinu dana, navodi se u izveštaju Narodne banke Srbije.

NBS u prvih pola godina otkrila je 3,2 puta više falsifikovanih novčanica efektivnog stranog novca nego godinu dana ranije u istom periodu.

Dok je falisifkovanih evra bilo tri puta više, otkrivenih falsifikovanih američkih dolara bilo je 4,9 puta više.

Među 1.015 falsifikovanih novčanica stranog novca najčešće su otkrivane falsifikovane novčanice od 100 evra – 784, a zatim od 100 američkih dolara kojih je bilo 101, dok je na trećem mestu novčanica od 50 evra sa 67 otkrivenih falsifikata.

U ovom periodu otkriveno je i 27 falsifikovanih novčanica nemačke marke.

Za pola godine u Srbiji je otkriveno 1.924 falsifikovane dinarske novčanice u ukupnoj vrednosti od 2,3 miliona dinara, a gotovo polovina bile su “hiljadarke”, navodi se u izveštaju NBS.

Posle “hiljadarki” kojih je otkriveno 943 ili 49 odsto, najčešće se falsifikuju novčanice od 2.000 dinara – 30 odsto i 500 dinara – 19,4 odsto.

“Na milion komada gotovog novca u opticaju otkrivena su 5,2 komada falsifikovanih novčanica gotovog novca, to jest, na milijardu dinara u opticaju otkrivena su 10,3 hiljade dinara falsifikovanog novca”, saopštila je NBS.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay