Leks specijalis za CHF dužnike na stolu; Efektiva zove na protest

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Bankari i zaduženi u švajcarskim francima, uz posredovanje države, danas nastavljaju pregovore o posebnom zakonu kojim bi bio rešen decenijski problem više od 16.000 gradjana, pišu “Večernje novosti”.

Na sajtu “Novosti” objavljeno je da je na stolu predlog zakona kojim se predviđa otpis 40 odsto glavnice, konverzija u evro i nastavak otplate po godišnjoj kamatnoj stopi od 3,5 odsto. Predlog važi za sve zadužene bez obzira na iznos kredita.

“Radne grupe UBS su nacrt radile na osnovu smernica donetih na sastancima predstavnika Ministarstva finansija, Narodne banke Srbije (NBS), banaka najviše izloženih ovim kreditima, kao i predstavnika zaduženih gradjana”, kazao je za “Večernje novosti” izvor iz bankarskih krugova, potvrdjujući da je plan da zakon bude usvojen pre kraja aprila.

U tekstu tog zakona bankari, ipak, nisu naveli da su ugovori o kreditima u francima bili zakoniti, iako su to prvobitno planirali. Tome su se usprotivili upravo zaduženi gradjani, jer bi se na taj način korisnici kredita sprečili da pravdu potraže na sudu, navode “Novosti”.

Istaknuto je da leks specijalis nije jedini propis koji će biti usvojen kako bi se rešio problem zaduženih u “švajcarcima”. NBS i Ministarstvo finansija moraće da donesu podzakonske akte kojima bi se uredila praktična primena novog propisa, poput, na primer, poreskih pitanja.

Predstavnica udruženja gradjana zaduženih u francima CHF Srbija Sonja Vujanović je agenciji Beta rekla da to udruženje stav Vrahovnog kasacionog suda da je valutna klauzula u ugovoru o kreditu u francima ništava tumači tako da je to dinarski kredit sa kamatom potpisanom u ugovoru i rokom otplate.

“To je ono što ljudi ne razumeju. Nikakve konverzije u evre nismo tražili. Krediti indeksirani u CHF valuti su zakonom zabranjeni 2011 godine. Tada da je uradjena konverzija bilo bi to krajnje korektno od strane stranih franšiznih banaka a ne da nas puste da trajemo do kraja roka otplate u spekulativnim kreditima”, kazala je Jovanović.

Dodale je da se sada kao jedno od rešenja predlaže otpis 30 odsto dela duga i konverzija u kredita u evre, što, po njenim rečima, za duženike nije prihvatljivo.

Sa druge strane, Udruženje za zaštitu potrošača Efektiva najavilo je za ponedeljak protest korisnika kredita u švajcarskim francima, zbog kako navode, nezadovoljstva dosadašnjim pregovorima i ponudama, umesto poštovanja stava Vrhovnog kasacionog suda (VKS).

Prema oceni tog udruženja, dosadašnje ponude zaduženim građanima doneće manje od onoga što donosi stav Vrhovnog kasacionog suda” kojim je valutna klauzula u švajcarskim francima proglašena nezakonitom.

“Smatramo da nema potrebe, niti bilo kakve logike, pregovarati oko poštovanja i primene zakonskih propisa, kada je već utvrdjeno da su banke poslovale nesavesno”, piše u saopštenju Efektive.

Cilj protesta je, kako navode, potreba za poštovanjem stava VKS koji definiše smernice za rešenje tog problema, a to je “konverzija ovih kredita u evro, po paritetu koji je važio na dan isplate kredita i uplate svake pojedinačne rate, ili utvrdjenje ništavosti ovih ugovora”.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay

Komentari 2

  1. Unesite Vaše ime

    A zašto država jednostavno nije naterala bankare da oduzmu 80% do sada plaćene kamate od glavnice i time reše problem, banke bi imale i dalje profit koji je u razumnim granicama, a verujem da bi i ovi što su zaduženi bili zadovoljni rešenjem, a ne da država finansira banke i dužnike…pa zbog čega ja plaćam porez?

  2. Radmila55stankovic@gmail.com

    Narod je pogresno informisan, drzava ne otpisuje ,,dug,, zaduzenima i chf, nego ce kao fol da nam pomogne a te pare ce ici bankama. Mi nas kredit otplacujemo i vise nego sto smo zaduzeni sa sve kamatom. Jer su banke neosnovano podizale kamate i uzimale od nas svakog meseca duplu ratu. Plus skok svajcarca. Mi trazimo da nam banke vrate sto su nam uzele bez osnova. Ne trazimo pare od drzave, nego da privoli banke da nam vrate bespravno uzeto.