Najbolja guvernerka na svetu: Da nije bilo Vučića….

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta, Miloš Miškov arhiva

Guvernerka Narodne banke Srbije, Jorgovanka Tabaković, dobitnica je godišnjih priznanja za najboljeg guvernera na globalnom nivou i za najboljeg evropskog guvernera, koja dodeljuje londonski mesečnik “The Banker”.

Nagrada joj je dodeljena zbog podsticanja rasta i stabilizacije ekonomije Srbije, saopštila je danas Narodna banka u Beogradu. Magazin “The Banker” koji je deo grupe “Fajnenšel tajms”, svake godine u januaru dodelom nagrade “Central Banker of the Year” odaje priznanje čelnicima centralnih banaka.

U obrazloženju dodele priznanja guvernerki Tabaković navedeno je da je ona na čelu Narodne banke Srbije od 2012. godine, od kada radi je na jačanju bankarskog sistema zemlje i sprovodi monetarnu politiku kojom je ublažena inflacija i podržana kako domaća tražnja, tako i rast bankarskih kredita.

Tabaković izjavila je da priznanje doživljava kao priznanje za promene u Srbiji na kojima sa Aleksandrom Vučićem radi od druge polovine 2012. godine.

“Verovao je u ispravnost odluka koje sam donosila kao guverner i uvek mi je bio podrška – državnička, ljudska. I niko pre njega nije razumeo celovitost sistema ukupne ekonomije. Niko nije imao tu političku snagu i hrabrost da preduzme najteže mere”, istakla je Tabaković u izjavi za Tanjug.

Ona je rekla da mnogi dolaskom na funkciju promene svoj odnos prema građanima i zaborave da ih je njihovo poverenje dovelo u priliku da svoja obećanja pretvore u dela i potcene ih neradom koji je najgrublje nepoštovanje.

“Posvete se sebi i potroše svoju priliku da urade neophodne, teške, korisne i vredne stvari za mnoge ljude”, rekla je Tabaković dodajući da je ona imala sreću da je Aleksandar Vučić bio prvi potpredsednik vlade, a od 2014. premijer i da je imala njegovu podršku u svakom trenutku.

Izvor: Beta, Tanjug

Foto: Beta, Miloš Miškov arhiva