NBS: J.P. Morgan razmatra indeksaciju DINARSKIH obveznica

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: screenshot

Narodna banka Srbije (NBS) je saopštila da je američka investiciona banka J.P. Morgan objavila da “s pozitivnim izgledima” razmatra uključivanje dinarskih obveznica Republike Srbije u svoj indeks obveznica tržišta u razvoju “J.P. Morgan GBI-EM Index”.

NBS tumači da je to priznanje Srbiji za rezultate u razvoju privrede i finansijskog tržišta, kao i za stvaranje povoljnog domaćeg investicionog okruženja.

“Godinama težimo uključivanju u J.P. Morgan indeks obveznica, a sada smo i zvanično nadomak toga”, izjavila je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

U saopštenju piše da je Tabaković rekla da je to pre samo nekoliko godina “bilo nezamislivo, a danas imamo zemlju koja ulazi u red globalno atraktivnih investicionih destinacija”.

U slučaju pozitivne odluke J.P. Morgan koju “nesumnjivo očekujemo do polovine godine, efekti na domaće finansijsko tržište će biti brojni: baza investitora koji ulažu u našu zemlju će biti dodatno proširena, a Srbija će biti otvorena za pristup najširoj grupi eminentnih ulagača u svetu”, procenila je guvernerka.

J.P. Morgan u izveštaju konstatovala povećanje tražnje stranih investitora za hartije od vrednosti Srbije i rast likvidnosti na sekundarnom tržištu u prethodne dve godine.

Već samo stavljanje Srbije na “Index Watch Positive” je jasan signal, istakla je NBS, da je Srbija ispunila sve preduslove da se nađe u renomiranoj grupi zemalja u razvoju koje međunarodni investitori smatraju sigurnim za ulaganje.

Biće razmotreno i uključivanje dinarskih obveznica Republike Srbije u indeks “GBI-EM Global Diversified” iste banke, koji je “reperni” (benchmark) indeks obveznica zemalja u razvoju u lokalnoj valuti.

Izvor: Beta

Foto: screenshot