NBS: Novi REKORD, rezerve „JAČE“ za 612 miliona evra

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: BIZLife

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) su na kraju jula iznosile 12,75 milijardi evra, što je za 612,4 miliona evra više nego u junu, saopštila je centralna banka.

Bruto i neto devizne rezerve NBS, kako je istaknuto, nastavile su da rastu i na kraju jula i na najvišem nivou su od 2000. godine, od kada se na ovaj način prate podaci.

Precizirano je da su bruto devizne rezerve u proteklih godinu dana, u odnosu na kraj jula 2018. godine, povećane za 1,35 milijardi evra i to najvećim delom po osnovu intervencija NBS na domaćem deviznom tržištu neto kupovinom deviza – za 1,73 milijardi evra i to u periodu kada se Srbija neto razdužila po osnovu deviznih kredita i deviznih hartija od vrednosti za 1,85 milijardi evra.

Iz NBS su naveli da se deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 193 odsto i oko šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju jula iznosile su 10,79 milijardi evra, što je za 652 miliona evra više nego na kraju prethodnog meseca.

Izvor: Beta

Foto: BIZLife