NBS se pohvalila REKORDNIM rezervama

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: BIZLife

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da su njene bruto i neto devizne rezerve na kraju juna bile na najvišem nivou od 2000. godine, od kada se prate podaci.

Bruto devizne rezerve NBS iznosile su 12 milijardi i 146 miliona evra, što je za 490,5 miliona evra više nego u maju.

U proteklih godinu dana bruto devizne rezerve su povećane za više od milijardu evra i to u periodu kada se država neto razdužila u deviznom znaku za gotovo 1,9 milijardi evra.

To pokazuje, kako je istakla NBS, da su devizne rezerve povećavane po osnovu drugih faktora i to u najvećoj meri po osnovu intervencija centralne banke na domaćem deviznom tržištu neto kupovinom deviza (priliv 1.375 miliona evra), što je najzdraviji način povećanja rezervi.

Deviznim rezervama na tom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 185 odsto i više od pet meseci uvoza robe i usluga, što je gotovo dvostruko više od standarda.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju juna iznosile su 10 milijardi i 142 miliona evra, što je za 433 miliona evra više u odnosu na kraj prethodnog meseca.

Rast bruto deviznih rezervi iz maja nastavljen je i u junu i to u ambijentu u kojem je država smanjila svoje devizne obaveze (neto 290,2 miliona evra) po osnovu kredita i hartija od vrednosti emitovanih na domaćem i međunarodnom finansijskom tržištu, što je doprinelo daljem smanjenju javnog duga i poboljšanju njegove valutne strukture, navodi se u saopštenju NBS.

Dodaje se da je Republika Srbija u junu emitovala prvu državnu obveznicu denominovanu u evrima u iznosu od milijardu evra na međunarodnom finansijskom tržištu (evroobveznicu), radi prevremenog otkupa dela dolarskih evroobveznica u ukupnom iznosu od 1,1 milijarde dolara koje su emitovane 2011. i 2013. godine, a dospevaju u 2020. i 2021. godini.

Na taj način stari skupi dug Srbija je zamenila značajno jeftinijim finansiranjem po rekordno niskoj kuponskoj (1,50 odsto) i kamatnoj stopi (1,619 odsto).

Izvor: Beta

Foto: BIZLife