Od danas naknade koje banke naplaćuju transparentne

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: BIZLife

Naknade koje banke naplaćuju građanima i privredi od danas su transparentne i mogu se videti na sajtu Narodne banke Srbije (NBS).

Kako je za Radio televiziju Srbije (RTS) rekla viceguverner NBS Dragana Stanić, banke su dostavile najažurnije podatke u vezi sa svojim naknadama.

„Od danas počinje da se primenjuje odluka guvernera kojom je utvrđeno da na sajtu NBS svi pružaoci platnih usluga, dakle banke, pošta, platne institucije i institucije elektronskog novca, na pregledan i uporediv način, objavljuju naknade koje naplaćuju za pružanje platnih usluga“, objasnila je Stanić.

Na početnoj strani sajta NBS, u centralnom delu gde stoji „NBS u službi građana i privrede“ mogu da se vide ponude različitih pružaoca platnih usluga i na taj način odaberu najpovoljniji.


Kako je ona kazala, to će pojednostaviti poređenje naknada za najčešće korišćene platne usluge.

Stanić je dodala da je najpre napravljena lista reprezentativnih usluga, a da su pružaoci platnih usluga dužni da koriste i jedinstvenu terminologiju kako ne bi pod različitim nazivima podrazumevali iste usluge.

Ona je naglasila da će pružaoci platnih usluga od danas morati da sabiraju koliko su ukupno u toku godine naplatili za pojedinačnu platnu ulsugu.

„Na kraju godine ćete dobiti koliko vas ukupno koštaju usluge te finansijske institucije tako da možete da odlučite da li i dalje želite da ostanete njihov klijent“, rekla je Stanić.

Izvor: BIZLife/RTS

Foto: BIZLife