Odlazi u istoriju – novčanica od 500 EUR samo još 4 dana

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Nemačke i austrijske centralne banke novčanicu od 500 evra izdaju u opticaj još samo do ovog petka (26. aprila).

Ali to nije povećalo potražnju banaka za novčanicama ovog iznosa.

Ostalih 17 centralnih banaka zemalja unutar evro zone je retko viđene ružičaste novčanice prestalo da izdaje još krajem januara.

“Centralne banke u Nemačkoj i Austriji su dosad izdavale najviše novčanica od 500 evra. Zato se i odlučilo da one zadnje prestanu s izdavanjem. Jer je veliki logistički poduhvat sve novčanice od 500 evra zameniti banknotama od 100 evra“, rekao je predsednik Nemačke centralne banke Johannes Beerman za dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung.

U praksi se obični građani zemalja zone evra gotovo nikada ne susreću s ovom egzotičnom novčanicom. Na bankomatima ju je nemoguće dobiti a onaj ko je poseduje u novčaniku često ima probleme kako da je unovči jer mnoge prodavnice , kao i najveća većina benzinskih pumpi, odbijaju da prime ovu novčanicu.

Veće Centralne evropske banke je još 2016. odučilo da u novoj seriji novčanica s pojačanim sigurnosnim obeležjima neće više biti najveće, one od 500 evra. Ukidanjem ove novčanice odgovorni se nadaju suzbijanju terorizma i rada na crno.

Izvor: Seebiz

Foto: Pixabay